Intervju
0

Ivica Kralj: "Sarajevo je u prednosti"

Razgovarao: Edin Isanović
Ivica Kralj
Ivica Kralj
"Ključno je da zajedništvom možemo napraviti povoljan rezultat. Treba se postaviti čvrsto, kompaktno, ići na pobjedu, ali bez srljanja. Biće potrebno i malo više koncentracije, jer je tim sa Koševa pokazao da se radi o ozbiljnom suparniku koji će kazniti sve naše greške."

Kada se igraju evropske utakmice, najviše se očekuje od najiskusnijih igrača. Jedan od takvih je Ivica Kralj (36), golman Spartaka iz Trnave, protivnika tima sa Koševa u Evropskoj ligi. U prvom sudaru bilo je 1-0 za Sarajevo, a prvi čuvar mreže slovačkog predstavnika primio je efektan pogodak od Milana Muminovića.

"Iznenadio me šut, nisam se nadao. Poslije utakmice igrač koji je poentirao mi je rekao da je nekoliko preslikanih pogodaka postigao na treninzima prije našeg dvoboja", kaže za Sarajevo-x.com Ivica Kralj.

Kako ste vidjeli prvu utakmicu?

Prije svega bih napomenuo da mi je bilo izuzetno ugodno u Sarajevu. Posljednji put bio sam 1989. godine na malonogometnom turniru u Skenderiji, a tada sam nastupao za Partizan. Imam mnogo prijatelja i mi smo se susretali u inostranstvu, nikada u glavnom gradu BiH. Što se tiče same utakmice, moja očekivanja su se obistinila. Naime, kada smo saznali protivnika upozoravao sam na mentalitet naših podneblja. Bordo tim je dominirao tehnički, taktički, prednjačili su agresivnošću tokom cijelog meča i na kraju sasvim zasluženo trijumfovali. Atmosfera je bila vrhunska.

Kakva su predviđanja za uzvrat?

Objektivno i realno, Sarajevo je u prednosti samom činjenicom da ima jedan gol viška. Ako ocjenjujemo kvalitet, imamo šanse. Na Koševu smo odigrali najlošiju utakmicu u posljednjih godinu dana. Nismo stvorili ozbiljnije prilike, nismo imali šut prema golu. Apsolutno ništa. Vjerujem da onako lošu partiju jednostavno ne možemo ponoviti. Priželjkujem pun stadion, da nas publika podrži i da napravimo željeni rezultat. Ako nas eliminiše protivnik ja ću prvi čestitati.

Spartak bolje igra na svom terenu?

Apsolutno. Statistički gledano mnogo smo opasniji na svom travnjaku, ali sam saznao da i Sarajevo igra jako dobro u gostima. To me i nije baš obradovalo. Ključno je da zajedništvom možemo napraviti povoljan rezultat. Treba se postaviti čvrsto, kompaktno, ići na pobjedu, ali bez srlljanja. Biće potrebno i malo više koncentracije, jer je tim sa Koševa pokazao da se radi o ozbiljnom suparniku koji će kazniti sve naše greške.

Imaćete i veliku pomoć sa tribina?

Svakako. Trnava je poznata kao grad koji najviše voli nogomet u Slovačkoj. Naš stadion prima 18 hiljada gledalaca i mislim da će posjeta biti otprilike kao i na Koševu, nekih 15-tak hiljada. Siguran sam da će doputovati i bordo navijači i da će atmosfera biti na nivou. Ovdje je već sada velika euforija, svi pričaju samo o sudaru sa bh. predstavnikom, a oni malo optimističniji već govore o Helsingborgu, što nije dobro. No, navijači nose u srcu svoj klub i žele mu pomoći. Naravno, voljeli bi da stalno pobjeđuje, ali puno puta to nije moguće. U posljednjem kolu domaćeg prvenstva poraženi smo od Nitre 1-0.

Kako je u Slovačkoj primljena vijest da su Slovan i Spartak poraženi od bh. predstavnika u evropskim utakmicama?

Ovdje su se svi nadali da će Slovan savladati Zrinjski u pretkolu Lige prvaka, a identična situacija bila je sa nama. Ipak, prognoze su jedno, a travnjak nešto sasvim drugo. No, mediji i dalje vjeruju u konačan prolaz oba kluba, što je i logično. Ne bi bilo dobro stvarati negativnu atmosferu pred uzvrat. Biće teško. BiH je uvijek bila izvor talenata i u duelu sa Sarajevom vidio sam da su odlično tehnički potkovani, kao i većina ekipa sa prostora bivše Jugoslavije. Kod nas je uvijek bilo važnije probaciti suparniku loptu kroz noge, nego postići gol. To je ostalo i do danas. Ovdje je druga priča, sve je disciplina i rad.

Možete li nam nešto više reći o slovačkom nogometu, primjetno je ulaganje znatno više novca nego prije?

Definitivno. Ja nisam skoro ništa znao o slovačkom nogometu, ali kada su me skoro pred okončanje karijere ubijedili da dođem shvatio sam da zaista rade ozbiljno. Ovdje su klubovi privatizirani. Gazde ne žale novac, ulažu, ali isto tako imaju i svoju računicu. Velika pažnja se posvećuje mladim igračima. Recimo Nemanja Matić je kao mlad stigao u Košice, uočili su ga skauti Chelseaja i sada se vode pregovori. Ima još sličnih primjera. U svakom slučaju liga koja je odlična za afirmaciju.