Nogomet
371

Italijanski pisac na televiziji Rai 2 ispričao dirljivu priču o Predragu Pašiću i Bubamari

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Poznati italijanski pisac i novinar Roberto Saviano prilikom gostovanja u emisiji Quelli Che Il Calcio, koja se emitira na italijanskoj televiziji Rai 2, ispričao je dirljivu priču o legendi bosanskohercegovačkog fudbala Predragu Pašiću i školi fudbala koju je on osnovao u ratnim vremenima Bubamari.

Saviano je u svom monologu predstavio Pašića kazavši da je on nastupao za reprezentaciju bivše Jugoslavije s kojom je nastupio na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, a onda je priču posvetio Pašićevoj ideji da tokom rata između 1992. i 1995. godine osnuje školu fudbala.

Samo ime škole "Bubamara" posebno je impresioniralo Saviana koji ističe da to ime označava simbol sreće i snova.

Pisac koji se proslavio djelima Gomorrah i ZeroZeroZero, a koja su obilježila svjetsku scenu, prepričao je italijanskoj javnosti kako škola fudbala Bubamara nije poznavala nacionalne i vjerske razlike te kako je bila nada mnogoj djeci.

Pred kraj svog izlaganja Saviano je kazao da je Bubamara bila škola u kojoj je svoje fudbalske početke pravio i Ervin Zukanović, bh. reprezentativac koji je nastupao za Chievo i Romu, a danas brani boje Atalante. Potom je prikazan i prilog u kojem Zukanović govorio o ratu i tome koliko je Bubamara značila za njega i njegove prijatelje.

Priča o Bubamari i legendarnom Pašiću po ko zna koji put zadivila je inostrane medije, a poznato je da su kratke filmove o ovoj temi snimali veliki Eric Cantona i Coca Cola.