Potpisao dozvolu
18

Italijanski ljekar osuđen za ubistvo nogometaša Davidea Astorija, platit će i milionsku kaznu

H. H.
Astori je preminuo u martu 2018. godine noć prije utakmice između Fiorentine i Udinesea (Foto: EPA-EFE)
Astori je preminuo u martu 2018. godine noć prije utakmice između Fiorentine i Udinesea (Foto: EPA-EFE)
Ljekar Giorgio Galanti osuđen je na godinu dana zatvora uvjetne kazne, nakon što je proglašen krivim za ubistvo iz nehata nekadašnjeg igrača Fiorentine Davidea Astorija.

Galanti, jedini optuženik, teretio se da je nesavjesno potpisao dozvolu Astoriju da može igrati nogomet uprkos tome što ima srčanu aritmiju, dok je bio medicinski direktor sportske medicine Sveučilišne bolnice Careggi.

Astori je preminuo u martu 2018. godine noć prije utakmice između Fiorentine i Udinesea, a obdukcijom je utvrđeno da je on imao problema s aritmijom srca, što je zabilježeno na ljekarskim pregledima u Cagliariju i Fiorentini.

Osim uvjetne zatvorske kazne, Galanti odlukom suda mora platiti novčanu odštetu u ukupnom iznosu od jednog miliona i 90.000 eura, od čega će 250.000 eura pripasti Astorijevoj supruzi Francesci Fioretti, te 240.000 njegovu kćerki Vittoriji, dok preostalih 600.000 eura odštete mora isplatiti Astorijevim roditeljima i dvojici braće.

Rok za plaćanje kazne je 90 dana, a Galantijev advokat Sigfrid Fenyes izrazio je zaprepaštenost odlukom, najavivši žalbu.

Astori je rođen 7. januara 1987. godine, a karijeru je počeo u Milanu. Nakon toga igrao je za Cagliari, Romu i Fiorentinu u koju je stigao 2015. godine. Odigrao je 14 utakmica u dresu Azzura, a posljednja je bila ona protiv Izraela u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u septembru 2017. godine.

Smrt ovog defanzivca potresla je Italiju, ali i čitavu nogometnu Evropu, a Fiorentina i Cagliari odlučili su penzionisati njegov dres s brojem 13 koji više niko nikada neće moći nositi.