Nogomet
0

Italijanska Seria B: Uvodi se zeleni karton, kao nagrada za fair-play

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U Seriji B, drugom stepenu takmičenja italijanskog fudbala, od večeras se uvodi zeleni karton kao svojevrsna nagrada igračima za fair-play potez koji naprave tokom susreta.

Zeleni kartoni će biti virtualni i neće se dijeliti tokom utakmice, ali svaki ga igrač može zaraditi tako što će namjestiti loptu protivničkom fudbaleru, pomoći sudiji ili priznati da je simulirao prekršaj u kaznenom prostoru, pišu italijanske novine. Promociju zeleni karton imaće u večerašnjem ogledu između Spezije i Barija.

"To je simbolična nagrada za igrače. Mislim da može biti nešto vrlo jednostavno. Važno je da se prepoznaju fair-play potezi. Ovo je samo od inicijativa koje smo pokrenuli na i izvan terena. Poštovanje protivnika mora biti na prvom mjestu i u takvim situacijama zeleni karton će doći do izražaja“, rekao je Andrea Abodi, predsjednik Serije B.

Zeleni karton uvodi se u saradnji sa Sudijskom organizacijim Italije s ciljem promjene imidža italijanskog fudbala i kako bi se promovisalo dobro ponašanje na terenu. Na kraju svakog mjeseca rukovodstvo lige će objaviti popis sa imenima svih igrača koji su dobili zeleni karton.