Stiže saudijski novac
25

Italijani potvrdili senzacionalnu vijest: Princ Salman sve bliži kupovini Milana

D. P.
Milan sve bliži saudijskim rukama (Foto: Twitter)
Milan sve bliži saudijskim rukama (Foto: Twitter)
Nakon što su posljednjih sedmica iz Saudijske Arabije stigle vrlo interesantne vijesti o potencijalnoj prodaji Milana Javnom investicijskom fondu (PIF), sada su i italijanski mediji otišli korak dalje i potvrdili pregovore.
Vlasnik Milana Gerry Cardinale i izvršni direktor Giorgio Furlani prethodnih mjeseci putovali su na Bliski istok kako bi pronašli potencijalne investitore u Milan te su obavili dva važna sastanka s kompanijama Investcorp iz Bahreina i Javnim investicijskim fondom Saudijske Arabije, koji već u svom posjedu ima engleski Newcastle.

Čini se da je druga opcija postala izuzetno realna jer je jutros ugledni list La Repubblica prenijela dodatne informacije s finansijskim i vremenskim odrednicama, a imenovala je i precizna pregovaračka imena, što potvrđuje istinitost bombastičnih najava.

Konkretno, Milan bi trebala kupiti naftna kompanija Saudi Aramco, ali koja je pod kontrolom Javnog investicijskog fonda od 2016. godine, odnosno pod kontrolom princa Mohammeda bin Salmana.

Cilj Saudijaca je preuzeti većinsku kontrolu sedmostrukog prvaka Evrope već do kraja sezone, a najkasnije do ljeta. Poznati su i finansijski detalji pa se tako posao procjenjuje na 1,6 milijardi eura, a veliki iskorak u cijeloj priči je to što su predstavnici iz Saudijske Arabije posljednjih dana boravili u Milanu kako bi sklopili posao.

"Ako su prije dva mjeseca Cardinale i Furlani putovali na sastanke u Saudijsku Arabiju, sada je put u suprotnom smjeru izaslanika Saudi Aramca i PIF-a veliki skok unaprijed u cijeloj priči", navodi Repubblica jutros.

Dodaje se i da bi u narednim sedmicama sve moglo postati jasnije. Vlasnik Cardinale želi ostati u klubu, a prethodno se pričalo o tome da želi ostati i većinski vlasnik, a istovremeno pronaći minorne investitore iz azijskih zemalja. No, bogate ponude Javnog investicijskog fonda mogle bi ga natjerati da prihvati ponudu i ostane bez većinskog dijela dionica.