Kup konfederacija
0

Italija u drugom dijelu slomila Amerikance

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski prvaci Talijani pobjedom su otvorili svoj prvi nastup na nogometnom Kupu konfederacija u Južnoafričkoj Republici.

Tim Marcella Lippija je na stadionu Loftus Versfeld u Pretoriji, u utakmici prvoga kola grupe B, savladala reprezentaciju SAD-a s 3-1 iako je prvo poluvrijeme završila u rezultatskom minusu. Nakon prilično slabih prvih pola sata, u 33. se minuti dogodio trenutak koji je značajno usmjerio vodu na mlin talijanske vrste. Ricardo Clark je vrlo neoprezno uklizao Gennaru Gattusu i zasluženo zaradio crveni karton.

Iako se tada činilo da će američka kola krenuti nizbrdo, prva je do prednosti ipak došla Bradleyjeva momčad. U 41. minuti Giorgio Chiellini je u šesnaestercu srušio Jozyja Altidorea, a u dvoboju kapitena američki Landon Donovan je nadmudrio talijanskog Gianluigija Buffona. Bio je to Donovanov 39. pogodak u njegovom 110. nastupu za američku vrstu.

U nastavku su “azzurri” ipak uspostavili potpunu prevlast na terenu, a to je rezultiralo izjednačenjem u 58. minuti. Samo minutu nakon ulaska u igru Giuseppe Rossi je na najljepši mogući način zahvalio selektoru Lippiju. Napadač Villarreala, inače rođen u New Yorku i vlasnik pasoša SAD-a, potegnuo je s nešto manje od 30 metara lijevom nogom i lopta je završila iza nemoćnog Tima Howarda.

Golman Evertona u gotovo je identičnoj situaciji bio i u 72. minuti. Tada je s podjednake udaljenosti desnom nogom pucao Daniele de Rossi, a ni odbrana Amerikanaca ni Howard ni ovaj put nisu uspjeli spriječiti pogodak. Veliku nadmoć svjetski su prvaci okrunili trećim pogotkom u posljednjim trenucima utakmice. Andrea Pirlo se na lijevoj strani sjajno oslobodio čuvara, ubacio u kazneni prostor gdje se još jednom odlično snašao Rossi.

Ni u sedmoj međusobnoj utakmici reprezentacija SAD-a nije tako uspjela doći do pobjede protiv nogometaša s Apeninskog poluotoka, kojima je ovo četvrta pobjeda protiv Amerikanaca.

“Azzurri” su se priključili Brazilu na vrhu grupe B, a sljedeći ih dvoboj očekuje u četvrtak u Johannesburgu protiv Egipta. Amerikanci će se, pak, u Pretoriji susresti s Brazilom.

Kup konfederacija, grupa B, 1. kolo:

Brazil – Egipat 4-3 (Kaka 5, 90-11m, Luis Fabiano 12, Juan 37 / Zidan 9, 55, Shawky 54) SAD – Italija 1-3 (Donovan 41-11m/ Rossi 58, 90+4, De Rossi 72)

Redoslijed

  1. Italija 3, 2. Brazil 3, 3. Egipat 0, 4. SAD 0