Nogomet
0

Italija donijela zakon o sprečavanju nasilja na stadionima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva mjeseca nakon izgreda navijača na Siciliji, u kojima je život izgubio jedan policajac, Italija je donijela zakon o sprečavanju nasilja na stadionima.

Zakon, između ostalog, predviđa da policija izgrednike može zadržati do 48 sati, a u slučajevima sprečavanja rada policije moguća je zatvorska kazna do 16 godina.

Povod za hitno donošenje zakona bila je pogibija policajca Fillipa Racitija tokom meča između Catanije i Palerma početkom februara, te ubistvo menadžera jednog amaterskog kluba sa juga Italije Ermana Licursija.

"To smo bili dužni porodicama Raciti i Licursi", izjavila je italijanska ministrica za sport Giovanna Melandri nakon usvajanja zakona, koji je označen kao odlučujući korak naprijed u italijanskoj kandidaturi za EP 2012. godine.

Zakonom je predviđeno da se najvećim izgrednicima zabrani ulazak na stadion, te da se moraju prije svake utakmice javiti u policijsku stanicu. Zabranjeni su svi transparenti na stadionima koji mogu prouzrokovati nasilje i netrpeljivost. Izgrednici koji paljenjem baklji izazovu prekid utakmice suočit će se sa zatvorskom kaznom do četiri godine.

Klubovima je zabranjen bilo kakav kontakt s radikalnim navijačkim skupinama, a smanjen je broj ulaznica gostujućim navijačima. Zakonom se predviđa besplatan ulaz na stadion za navijače do 14 godina u pratnji starije osobe, kako bi se povećao broj porodičnih odlazaka na utakmice.