NSBiH
12

Istraga o aferi "Cener" završena, predmet zbog Klopića proslijeđen Tužilaštvu BiH

Piše: N. K.
Foto: Facebook/NK Metalleghe BSI
Foto: Facebook/NK Metalleghe BSI
Istraga pokrenuta zbog afere "Cener", koja je izazvala veliki skandal u bh. nogometu, je završena, a donsena je odluka da se cijeli slučaj usmjeri na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, golman Olimpica Dejan Bandović odbio je ponudu Sanela Klopića od 10.000 KM da pomogne Metallegheu te je prijavio nuđenje mita za pokušaj namještanja utakmice, dostavivši nadležnim organima audiosnimak razgovora.

"Saslušali smo sve osobe koje su povezane s ovim slučajem, od Bandovića preko kontrolora suđenja, delegata, sudija, pojedinih igrača, trenera, do predsjednika klubova. Na kraju smo donijeli odluku da obustavimo istragu te da slučaj usmjerimo ka Tužilaštvu BiH. Glavni razlog je nemogućnost da ispitamo 'krunskog' svjedoka Klopića, jer se on ne nalazi pod ingerencijom Nogometnog saveza BiH", rekao je za portal Klix.ba Damir Raguž, jedan od tri tužioca NSBiH.

Raguž je istakao da je i lično neuspješno kontaktirao Klopića, koji nema obavezu pojaviti se u NSBiH.

"Ljudi iz Metalleghea kažu da Klopića ne poznaju. Pregledali smo utakmicu i zapisnike, saslušali sve relevantne ljude i niko nije primijetio ništa neuobičajeno. I sam rezultat (1:1) nije nikome išao u prilog, tako da nismo pronašli nijedan dokaz. Jednostavno, zbog nemogućnosti saslušanja glavnog aktera priče slučaj smo morali uputiti nadležnom Tužilaštvu BiH. Njima će se morati odazvati na poziv dok nama nije morao", kazao je Raguž.

Tužilac Saveza je istakao da će, ako državni organi utvrde da je bilo kakvih nečasnih radnji, oštro reagovati te da će slučaj proslijediti i UEFA-i.

"Zaista nam je cilj da se sve izvede na čistac. Uradili smo ove sezone sve da prvenstvo bude regularno. Ne želim da neko ovo shvati kao skidanje obaveza sa Saveza, već jednostavno, bez ključnog čovjeka, koji može reći ko ga je i zašto poslao Bandoviću, nema nijednog dokaza niti se može ukazati na nepravilnosti", rekao je Raguž za kraj.