Kicker
0

Ispit za nogometnog agenta može se kupiti!?

Totalsport
Novi skandal potresa FIFA-u: njemački Kicker tvrdi da se ispit za dobivanje menadžerske licence Međunarodne nogometne federacije može kupiti za 2.000 eura.

Ugledni njemački sportski magazin, inače nesklon senzacionalističkim i predimenzioniranim tekstovima, ima krunski dokaz za ekskluzivu koju je objavio u broju od ponedjeljka, 25. oktobra.

Tečaj za licenciranoga FIFA-ina nogometnog menadžera pohađao je jedan novinar iz redakcije. Istom se prije polaganja ispita javio posrednik i ponudio da mu za 2.000 eura može omogućiti prolazak ispita bez stresa: dostavom tačnih rješenja na pitanja iz ispita putem SMS-poruke uoči samog polaganja!

Novinaru je posrednik zagarantovao tačan odgovor na svako od 15 pitanja koje postavlja FIFA. Ne i na dodatnih pet pitanja koje u ispit dodaje nacionalni nogometni savez.

S većinom tačno riješenih pitanja u Njemačkoj su polaznici tečaja tako mogli proći na ispitu već na posljednjem polaganju, krajem prošlog mjeseca.

Kicker piše da je prostor za manipulaciju ogroman, s obzirom na to da FIFA istodobno s pitanjima za ispit šalje i tačne odgovore. FIFA insistira da nacionalni savezi ispit provedu istovremeno. Tako su prošlog mjeseca ispit polagali novopečeni menadžeri iz 70 država širom svijeta.

U Njemačkoj je samo ove godine ispit uspješno položilo 312 ljudi. Širom svijeta, prema posljednjim FIFA-inim podacima, postoje 5.683 ovlaštena menadžera.