Nogomet
2

Island objavio spisak igrača za Euro, izabran i 37-godišnji Gudjohnsen

Klix.ba
Eidur Gudjohnsen (Foto: EPA)
Eidur Gudjohnsen (Foto: EPA)
Selektori Islanda Lars Lagerbäck i Heimir Hallgrímsson objavili su spisak od 23 igrača koji će, ukoliko ne bude problema s povredama, predstavljati Island na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Na spisku se nalazi i bivši igrač Chelseaja i Barcelone Eidur Gudjohnsen (37) koji trenutno nastupa za norveški Molde. Prethodno je proveo kratku epizodu u kineskom Shijiazhuangu kojeg je napustio proteklog novembra.

"Da nije našao novi klub, ne bi bio izabran", kazao je Lars Lagerback o Gudjohnsenu koji se od reprezentacije oprostio u novembru 2013. godine nakon ispadanja od Hrvatske u baražu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali se vratio prošle godine u martu i pomogao Isladnu da izbori Euro.

Lagerback (67) je objavio da će on napustiti kormilo reprezentacije poslije Eura i posvetiti se prijateljima i porodici. Na klupu Islanda Lagerback je stigao 2011. godine nakon što je prethodno vodio Švedsku i Nigeriju. Sa Islandom je napravio velike uspjehe kao što je plasman u baraž za prethodni Mundijal i plasman na predstojeće Euro. Nakon odlaska Lagerbacka, selektorsko mjesto preuzet će Heimir Hallgrímsson koji trenutno skupa sa Laberbarckom vodi reprezentaciju.

Spisak Islanda:

Golmani: Hannes Halldórsson (Bodø/Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jónsson (Sandefjord).

Odbrana: Ari Skúlason (OB), Hordur Magnússon (Cesena), Hjörtur Hermannsson (PSV Eindhoven), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar), Kári Árnason (Malmö), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Birkir Sævarsson (Hammarby), Haukur Heidar Hauksson (AIK).

Vezni red: Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Aron Gunnarsson (Cardiff), Theódór Elmar Bjarnason (AGF), Arnór Ingvi Traustason (Norrköping), Birkir Bjarnason (Basel), Johann Gudmundsson (Charlton), Eidur Gudjohnsen (Molde), Rúnar Már Sigurjónsson (Sundsvall).

Napad: Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern).