Nogomet
144

Island i Hrvatska odigrali bez golova, putnik u Brazil će biti odlučen na Maksimiru

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras je u prvoj utakmici baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine Island ugostio reprezentaciju Hrvatske. Utakmica je završena rezultatom 0:0, iako su Islanđani igrali bez jednog igrača od 50. minute utakmice.

Susret Islanda i Hrvatske je počeo u visokom ritmu. Već u drugoj minuti Vatreni su mogli do vodstva. Modrić je primio loptu u šesnaestercu Islanda i šutirao, ali je odbrana domaćih otklonila opasnost. U narednom napadu su zaprijetili Islanđani, kada je izblokiran udarac Finnborgasona. U dobroj prilici za gol se četiri minute kasnije našao Gudmundsson, no, odbrana Vatrenih je reagovala u posljednji trenutak. Nakon žestokog starta tempo igre je opao, a u 21. minuti je zabilježen šut Perišića, koji je završio iznad gola Islanđana. U nastavku prvog poluvremena nije bilo prilika za gol, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

Na otvaranju drugog poluvremena se ukazala dobra prilika za Finnbogasona, koji je šutirao pored gola. U 50. minuti je zbog prekršaja crveni karton dobio Skulason. Hrvati su potom preuzeli kontrolu nad igrom i počeli stezati obruč oko gola Islanđana. U 56. minuti neprecizan je bio Mandžukić. Modrić je nakon odbijene lopte u 67. minuti šutirao ka golu domaćina, ali je večeras sjajni golman Halldorsson odbranio njegov udarac. U 76. minuti je slobodan udarac izveo Rakitić, međutim, opasnosti po gol Islanda nije bilo.

Dobru i posljednju priliku za gol Hrvatske propustio je Perišić u 84. minuti, a njegov šut je završio nekoliko centimetara pored desne stative.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao, ostalo je 0:0.

Putnik na SP u Brazil će biti odlučen u revanšu na na stadionu "Maksimir" 19. novembra.