Nogomet
3

Iskustva s baražima: Irci osmi put u doigravanju, nama "treća sreća"

Piše: E. B.
Irska je ispala iz baraža za SP 2010. godine nezasluženo
Irska je ispala iz baraža za SP 2010. godine nezasluženo
Reprezentacija Irske je apsolutni rekorder kada su utakmice baraža za velika takmičenja u pitanju. Ovo će im biti čak osmi put kako moraju igrati doigravanje za svjetska ili evropska prvenstva.

Do sada su četiri puta igrali baraže za Svjetska prvenstva 1966., 1998., 2002. i 2010. godine, a u doigravanjima za Euro su do sada učestvovali 1996., 2000. i 2012. godine.

Prošli su jedino baraže za SP 2002. godine i za Euro 2012. godine.

Naravno, ne treba zaboraviti da su trebali otići na jedno takmičenje više - Mundijal u Južnoafričkoj Republici, kada ih je u baražu eliminirala Francuska nakon skandaloznog igranja Thierryja Henryja rukom, nakon kojeg je William Gallas postigao gol za 1:1 koji je odveo Galske pijetlove na Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Zanimljivo, prvi meč koji je igran u Dablinu (pobjeda Francuske 1:0) je sudio Felix Brych, koji će biti glavni arbitar večeras u Zenici.

Naša reprezentacija ima iza sebe dva baraža, oba neuspješna.

Baš kao i Irska, Zmajevi se nisu uspjeli plasirati na Mundijal 2010. godine, a nepremostiva prepreka je bila Portugal, koji je sa dva puta po 1:0 prošao na smotru najboljih svjetskih ekipa.

Portugal je i u baražu za Evropsko prvenstvo dvije godine kasnije bio koban za našu selekciju. Ovaj put Portugalci su sa ukupnih 6:2 otišli na Euro u Poljsku i Ukrajinu, a svi golovi pali su na uzvratnom meču u Lisabonu.

Utakmice baraža večeras i u ponedjeljak će biti treći pokušaj Zmajeva da se dokopaju velikog takmičenja, a nadamo se da će nam i biti "treća sreća".