Nogomet
50

Irski Independent objavio priču o Mehmedu Baždareviću

Klix.ba
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Irski dnevnik Irish Independent je objavio priču o proslavljenom bh. nogometašu i aktuelnom selektoru reprezentacije BiH Mehmedu Baždareviću uoči prve utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, koju u petak igraju BiH i Irska na stadionu Bilino Polje u Zenici.

"Godine 1979. je Baždarević bio osamnaestogodišnji igrač sredine terena i nastupao je za Željezničar. Na Svjetskom prvenstvu U20 reprezentacija u Japanu je bio kapiten Jugoslavije koja je izgubila od Poljske i Argentine te pobijedila Indoneziju, ali se vratila kući nakon grupne faze. U toj ekipi Argentine zablistao je jedan od najvećih nogometaša svih vremena Diego Maradona", objavio je Irish Independent koji se dotakao i privatnog života našeg selektora.

"Baždarević je na povratku kući presjeo u avion u Beogradu i krenuo prema Sarajevu, kada je upoznao djevojku Marinu koja je studirala jezike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ona je rođena na Dedinju u Beogradu, a kući je odlazila svakog vikenda", piše irski dnevnik.

Međutim, popularni Meša je imao lošu sedmicu, pa je zaboravio važnu stvar.

"Upoznali su se i razgovarali, ali je Baždarević imao lošu sedmicu. 'Zaboravio sam njen broj telefona. Da budem iskren, tada nogometaši uglavnom nisu nosili olovke sa sobom', rekao je on. To ga je naučilo da bude strpljiv i da uvijek nosi olovku", navodi Irish Independent.

No, Baždareviću se posrećilo pa je ponovo sreo djevojku koja mu se svidjela.

"Osam ili devet mjeseci kasnije sam bio u istom avionu. Ovog puta smo se vraćali s priprema koje smo obavili u Tunisu. Sreo sam je opet, bila je prelijepa i počeo sam joj se udvarati. Sjetila se da smo se ranije sreli. Ako je nešto suđeno, onda je to bilo to, te dvije prilike u avionu", ispričao je Baždarević.

Mehmed i Marina su se vjenčali i imaju kćerku Teu koja radi kao novinarka u Francuskoj.

Kada je riječ o sudbini, u Baždarevićevom slučaju je još nešto bilo suđeno.

"Jugoslavija se plasirala na Euro 1984. godine, a Baždarević je igrao u svakoj utakmici u grupi, no, turnir je bio težak pa se Jugoslavija vratila kući s tri poraza. Jugoslavija se potom nije kvalifikovala za Svjetsko prvenstvo 1986. te Evroposko prvenstvo 1988. godine. Plasirala se na SP u Italiji 1990. godine, ali je Baždarević bio suspendovan zbog pljuvanja sudije tokom kvalifikacijske utakmice protiv Turske. Taj incident se našao i u komičnoj TV emisiji Top lista nadrealista. Jugoslavija se plasirala i na Euro 1992. godine, no, izbačena je nakon izbijanja rata, a zamijenila ju je Danska koja je postala Evropski prvak. Baždarević je u kvalifikacijama postigao gol protiv Danske", piše Irish Independent.

Irski dnevnik navodi da je popularni Meša igrao u Francuskoj za Sochaux i Nimes, kao i da je kao trener vodio Istres, Grenoble i Sochaux. Evropsko prvenstvo koje se igra sljedeće godine u Francuskoj, zemlji koja je njegov drugi dom, moglo bi biti lično iskupljenje za Baždarevića. No, bez obzira na to šta će se dogoditi u baražu protiv Irske, Meši se ne može osporiti da je imao veliki utjecaj na reprezentaciju BiH.

"Kada je izabran za selektora, BiH je imala samo dva boda iz četiri odigrane utakmice, a na otvaranju kvalifikacija je kući poražena od Kipra. Šanse za plasman na Euro su bile veoma male. Međutim, možda je imao malo sreće što su dvije od njegove prve četiri utakmice bile protiv Andore, što je omogućilo reprezentaciji da napravi pozitivan niz, a mnogo je značio i oporavak Schalkeovog defanzivca Seada Kolašinca, kao i povratak bivšeg kapitena Emira Spahića u državni tim. Baždarević je popravio atmosferu u reprezentaciji koja je postala mnogo bolja nego što je bila u posljednjoj godini mandata bivšeg selektora Safeta Sušića. Sušićevi problemi su počeli kada se kvalifikovao na SP igrajući u formaciji 4-4-2, a onda izgubio povjerenje u svoj sistem i počeo eksperimentisati s formacijom 4-5-1. To je značilo nedostatak Vedada Ibiševića, što nije imalo smisla s obzirom na mali izbor vrhunskih napadača. Problemi su postali veći kada je zbog povreda standardnih igrača u reprezentaciju pozvao Tinu Svena Sušića, talentovanog, ali nedokazanog veznjaka, a situacija je eskalirala porazom od Nigerije u grupnoj fazi SP-a u Brazilu, gdje je taktika bila loša. Prvi Baždarevićev posao je bio diplomatski, uvjerio je igrače da je reprezentacija još uvijek vrijedna borbe. Pobijedio je Izrael i Vels kod kuće, a potom je u dramatičnoj utakmici slavio na Kipru rezultatom 3:2 i plasirao se u baraž", objavio je Irish Independent.

Mešu i njegove izabranike sada čeka težak dvomeč s Ircima.

"Čeka nas težak zadatak koji moramo obaviti na najbolji način. Irska ima ozbiljnu ekipu i bit će nam teško u Zenici. Oni su nogometna nacija i imaju motivisan tim. Bez obzira na povrede imaju dovoljno kvalitetnih igrača koji igraju u velikim klubovima. Irska će biti težak protivnik", kazao je selektor BiH uoči utakmice baraža.

Irci su svjesni da je BiH spremna za okršaj.

"BiH više nema problema s povredama, a Baždarević iznenada ima sve igrače na raspolaganju. Edin Džeko, koji se smatra talismanom reprezentacije, golovima za Romu je najavio povratak u formu", stoji u tekstu koji je objavio irski dnevnik.