Najbolji bh. sudija
57

Irfan Peljto bi mogao suditi jedan od najvećih regionalnih derbija

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najbolji bosanskohercegovački sudija Irfan Peljto bi mogao suditi jedan od najvećih regionalnih derbija, javljaju hrvatski mediji.

Kako pišu Sportske novosti, odluka tamošnjeg Saveza je da derbi mečeve do kraja sezone, dakle utakmice između Rijeke, Hajduka i Dinama vode stranci.

Ideja je da to budu elitni arbitri i to oni koji dijele pravdu u Ligi prvaka te će zato iz Hrvatske zatražiti pomoć iz komšiluka jer tamo nema jezičke barijere, a na prostoru bivše Jugoslavije su trojica takvih arbitara i to Slavko Vinčić iz Slovenije, Srđan Jovanović iz Srbije i naš Irfan Peljto.

"Ko bi mogao da vodi naše derbije? Vjerovatno su najveća šansa susjedne države pa se ne bi trebalo čuditi ako se na utakmici Hajduk – Dinamo sa pištaljkom pojavi Slovenac Slavko Vinčić ili Irfan Peljto iz BiH ili Srbin Srđan Jovanović ili neki četvrti tih država. U HNS-u nije precizno definisano iz kojih će država pokušati dovesti da dovedu sudije, mogu to da budu i Italijani, Nijemci ili Nizozemci, ali prema onome što se može čuti iz Sudijske komisije to nije lak posao pa bi sa susjedima mogla da bude najveća šansa", pišu Sportske novosti.

Do polovine marta bi trebalo u Hrvatskoj da znaju da li će postići dogovor sa Savezima iz regiona.