Zanimljiva situacija
6

Irci će nagraditi i bivšeg neuspješnog selektora ako preko baraža s BiH odu na Euro

N. K.
Mick McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Mick McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Mick McCarthy će dobiti bonus u iznosu od 800.000 eura ukoliko Stephen Kenny odvede Irsku na Evropsko prvenstvo kroz baraž, kojeg je ranije osigurao Martin O'Neill.

Irska mora prvo izbaciti Slovačku, a potom savladati i pobjednika duela između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske kako bi došla do završnice narednog ljeta.

McCarthyja je jučer zamijenio Kenny nakon što je Nogometni savez Irske donio odluku o poštivanju ugovora kojim će Stephen preuzeti klupu 1. augusta.

Budući da su play-off mečevi odgođeni najranije do septembra, donesena je trenerska promjena, što znači da McCarthy propušta šansu za završetak kvalifikacija.

Međutim, glavni izvršni direktor Gary Owens kaže da će svi aspekti McCartyjevog ugovora biti ispunjeni, a to uključuje isplatu od 1,14 miliona eura plate i bonus od 800.000 eura ako se kvalifikuju. Međutim, njegova tvrdnja da je McCarthy vodio Irsku do play-offa nije tačna.

"Ispoštovali smo Mickov ugovor. Ako se kvalifikujemo na Euro, ne bismo imali problema jer je prilično unosno da se kvalifikujemo i rado bih isplatio sve bonuse ljudima koji su zaslužni što smo tamo, imajući u vidu da nas je Mick doveo do play-offa", rekao je Owens.

Zapravo, Irska je imala osigurano mjesto u play-offu zbog Lige nacija, kada je tim vodio O'Neill prije otpuštanja i dolaska McCarthyja na klupu u novembru 2018. godine.

McCarthy je potom propustio direktnu kvalifkaciju nakon što je završio kao treći u grupi iza Švicarske i Danske, ali je spletom okolnosti Irska došla u baraž, iako nisu bili najbolji u grupi Lige nacija, odnosno bili su trećeplasirani u grupi s tri tima.