Nogomet
43

Iranska policija zabranila ženama javno gledanje utakmica Eura

Totalsport
Bahman Kargar, iranski policijski zapovjednik, objavio je u nedjelju kako zbog muškaraca koji pri gledanju nogometnih utakmica mogu biti vulgarni, žene u toj zemlji ne smiju na javnim mjestima pratiti susrete s Eura.

Atmosferu na javnim mjestima gdje je organizirano gledanje prijenosa nogometnih utakmica iz Ukrajine i Poljske, Kargar je nazvao "neprikladnim" za tamošnje pripadnice ljepšeg spola.

"Potpuno je neprikladna situacija gdje muškarci i žene zajedno u kino-dvoranama gledaju nogometne utakmice. Muškarci dok gledaju nogomet zbog uzbuđenja mogu biti vulgarni i koristiti prljave riječi. Tako nešto je loše za dignitet žena koje s njima prate utakmice i zato bi nam trebale zahvaliti na ovoj odluci", izjavio je za novinsku agenciju ISNA čelnik iranske policije.

Mnogi ortodoksni predstavnici državne i vjerske vlasti u Iranu drže nedopustivim zajedničko druženje žena i muškaraca. Žene moraju koristiti odvojene bazene, plaže i parkove, putuju isključivo u stražnjim dijelovima sredstava javnog prijevoza i koriste taksije isključivo za žene.