Nepodmirena dugovanja
0

Iraklis izbačen iz prve grčke lige

Totalsport
Najstariji grčki profesionalni nogometni klub, Iraklis, degradiran je iz Superlige, najjačeg razreda grčkog nogometa, zbog nepodmirenih dugovanja.

Žalbena komisija Grčkog nogometnog saveza potvrdila je raniju odluku o neizdavanju licence Iraklisu za Superligu u sljedećoj sezoni, budući da nije ispunio kriterije Evropske nogometne federacije (UEFA) koji navode da klubovi ne smiju imati nepodmirena dugovanja.

I dok klub iz Soluna tako neće sljedeće sezone nastupati u drušvu najboljih, atenski Panionios ipak hoće, jer je usvojena njegova žalba protiv izbacivanja iz Superlige.

Panionios i Iraklis završili su sezonu sa po 35 bodova, četiri boda iznad zone ispadanja, ali oba kluba imaju finansijske probleme.

Još uvijek nije poznato koji će klub zaigrati iduće sezone u Superligi umjesto Iraklisa. Prema propisima Grčkog nogometnog saveza, to bi trebao biti drugoligaški klub, "prvi ispod crte". No, vodstvo Superlige je uložilo žalbu, smatrajući da bi Asteras Tripolis, koji je bio treći s kraja na tabeli minule sezone, što znači pad u drugu ligu, trebao zadržati prvoligaški status.

Konačna odluka bit će poznata sljedeće sedmice.