Nevjerovatna priča
32

Iračanin Hamad je hit HNL-a: Rodio se u zatvoru, Ibrahimović mu veliki prijatelj

N. K.
Hamad i Ibrahimović (Foto: Instagram)
Hamad i Ibrahimović (Foto: Instagram)
Nogometaš Gorice Jiloan Hamad (28) ima takav životni put da bi mnogi režiseri poželjeli po njemu snimiti film jer je sportista, Kurd, rođen u zatvoru, družio se sa Zlatanom Ibrahimovićem, a ima pravo nastupa za tri reprezentacije.

Hamad je za 24.sata.hr otkrio svoju zanimljivu priču po kojoj je iz Iraka, preko Azerbejdžama, Sovjetskog Saveza, stigao u Švedsku.

"Moji roditelji su Kurdi, a ja sam se rodio u zatvoru. Moj otac je dobio ponudu za posao u Švedskoj pa su moji krenuli na put kroz Sovjetski Savez. Zapeli smo u Bakuu jer su tati morali provjeriti dokumente, a cijeli proces se odužio na nekoliko mjeseci. Još je veći šok za moju porodicu bio kad su ih strpali u zatvor. Majku i sestru u ženski, a oca u muški. Cijela procedura oko papirologije se odužila pa sam se rodio u zatvoru. Pričala mi je majka da je bilo odvratno, prepuno insekata koji su gmizali po zidovima", priča Hamad.

Nastupao je za sve mlađe selekcije, kao i za reprezentaciju Švedske, ali je odlučio da, iako Kurd, zaigra za Irak, i to, kako kaže sa ponosom.

"Ja sam i Šveđanin i Iračanin. Majka je domaćica, otac me je pratio na utakmicama. Putovao je na svom biciklu. Nikada nisam imao markiranu opremu kao drugi dječaci. To me je naučilo da cijenim sve ono što danas imam. Otac mi se borio i u ratu kao kurdski pešmarenga, ali mene politika ne zanima. Ponosan sam što sam Kurd i što nastupam za Irak", dodao je.

U Švedskoj mu je bilo lijepo, bio je projekt saveza i samo su ga nijanse dijelile od toga da se nađe na spisku za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

"Najviše sam se družio s Balkancima. Imam u Hrvatskoj puno prijatelja. Danas sam u sjajnim odnosima sa Zlatanom Ibrahimovićem. Nikad neću zaboraviti kad sam kao golobradi klinac igrao za Malmo, a na prijateljsku nam je utakmicu došao Milan, moj omiljeni klub. Ibra me nakon utakmice pozvao u Milanovu svlačionicu i upoznao sa brojnim zvijezdama. Ma, sjajan tip", kaže Hamad.

Nakon igranja u Švedskoj, Njemačkoj i Južnoj Koreji, odlučio se za hrvatsku ligu i Goricu.

"HNL je za klasu bolji od švedske lige. Bundesliga je 'top-level', o tome ne treba ni raspravljati, ali HNL nije daleko. Kramarić mi je čestitao na dolasku u Goricu, ali nije mu bilo jasno zbog čega sam došao ovdje", poručio je Hamad.