Protiv FIFA-e i UEFA-e
0

IO Nogometnog saveza stao iza Ušanovića

Sarajevo-x.com
Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH koji do 28. febraura treba izabrati novog generalnog sekretara, nije prihvatio preporuke nogometnih stručnjaka FIFE-e i UEFA-e, prilikom raspisavanja javnog konkursa za ovu funkciju.

Naime, Konkursna komisija Nogometnog saveza utvrdila je uslove za izbor novog generalnog sekretara i usvojila odredbu FIFA-e i EUFA-e da se protiv kandidata na ovu funkciju ne smije voditi sudski postupak pred bilo kojim sudom u BiH. Konkursna komisija proslijedila je uslove Izvršnom Odboru N/F BiH, koji nije usvojio ovu odredbu, navodeći da kandidati moraju dostaviti samo potvrdu o nekažnjavanju.

Mnogi vjeruju da Izvršni odbor, zanemarujući preporuke FIFA-e i UEFAe-, štiti položaj aktuelnog generalnog sekretara Muniba Ušanovića, koji , ukoliko bi se prihvatile ove odredbe, ne bi mogao opet konkurirati na ovu funkciju.

Naime, Sud BiH protiv Ušanovića je podigao optužnicu zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja. Optužnica, između ostalog, navodi da Ušanović, u funkciji generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH u periodu od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine, izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plate i poreza na doprinose.

Sud Ušanovića i Miodraga Kurteša, tadašnjeg sekretara za finansije i marketing Nogometnog saveta BiH, tereti da su u periodu od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. godine, zloupotrebom svog službenog položaja pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist.