Na krovu svijeta
0

VIDEO / Inter uvjerljivo osvojio peti naslov u 2010. godini

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Svjetsko nogometno prvenstvo kojem je domaćin bio Abu Dhabi došlo je svojem kraju finalom europskog i afričkog prvaka. Naslov je pripao Interu koji je s 3-0 bio bolji od Mazembea.

Viđeno u potpunosti odgovara konačnom rezultatu utakmice nakon koje je talijanska ekipa stigla do petog trofeja u 2010. godini. Podsjetimo, tri (Liga prvaka, Serie A i Talijanski kup) osvojena su pod Joseom Mourinhom, a posljednja dva (Talijanski Superkup i klupski SP-a) pod vodstvom španskog stručnjaka Rafaela Beniteza koji je, usput budi rečeno, subotnjim trijumfom vjerojatno kupio i nešto slobode kod talijanskih medija koji ga konstantno guraju s klupe "nerazzura".

Mazembe je prva neeuropska ili nejužnoamerička ekipa u finalu klupskog SP-a koja je zaigrala u finalu takmičenja započetog 2000. godine na Maracani u Rio de Janeiru i premda im treba iskazati poštovanje za viđeno u Abu Dhabiju, treba i naglasiti da blizu konačnog trofeja nisu bili niti u jednom trenutku utakmice.

Inter je brzim pogocima Gorana Pandeva (13.) i Samuela Eto'a (17.) stekao prednost koju je znalački čuvao i koju je prijetio i dodatno povećati kako su minute na semaforu stadiona Sheik Zayed prolazile. U konačnici se to i dogodilo nakon što je u 85. minuti Jonathan Biabiany treći puta zatresao mrežu golmana afričke ekipe.

Dodajmo ovome i neobičnu proslavu pogotka Kamerunca za 2-0. Dotrčao je do klupe svoje ekipe i, naoko dogovoreno slavlje, zaokružio podigavši dvije plastične vrećice s klupskim rekvizitima.

 SP klubova, finale:

Inter - Mazembe 3-0 (Pandev 13, Eto'o 17, Biabiany 85)

Inter: Julio Cesar - Maicon, Lucio, Cordoba, Chivu (Stanković 54) - Zanetti, Cambiasso, Thiago Motta (Mariga 87) - Eto'o, Milito (Biabiany 70), Pandev

Mazembe: Kidiaba - Kimwaki, Kasusula, Nkulukuta, Singuluma - Kabangu; Bedi, Kaluyituka (Ndonga 90), Mihayo, Ekanga - Kasongo (Kanda 46)

Sudija: Nishimura (Japan)

Za treće mjesto:

Internacional - Seongnam 4-2