Nogomet
0

Iniestin gol najkasniji pobjednički u historiji finala

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Golom kojim je u 116. minuti finala protiv Holandije donio naslov svjetskog prvaka Španijij, Andres Iniesta se upisao u nogometnu historiju.

Radi se, naime, o najkasnijem pobjedničkom pogotku u historiji finalnih utakmica na dosadašnjim svjetskim prvenstvima. Bilo je i kasnijih zgoditaka u produžecima, ali oni nisu presuđivali pobjednika.

Zanimljivo, šest je puta dosad svjetski prvak odlučivan u produžecima ili nakon izvođenja jedanaesteraca, a prije nedjeljnog dvoboja u Johannesburgu, posljednja ekipa koja je primila gol u dodatnom vremenu bila je - Holandija. "Oranju" se to dogodilo prije 32 godine u završnom ogledu SP-a u Argentini. Tada su, štaviše, primili dva gola, pogodili su Mario Kempes i Daniel Bertoni za konačnih 3-1 i prvi svjetski naslov "gauča".

Historijski je bio i španski put prema naslovu prvaka, ne samo zbog činjenice da se radi o prvom usponu "furije" na tron. Prvi se, naime, put dogodilo i da jedna reprezentacija u svim utakmice u nokaut-fazi natjecanja pobijedi identičnim rezultatom. Španci su s 1-0 slavili protiv Portugala, Paragvaja, Njemačke i konačno Holandije. Njemačka je 2002. dobila tri utakmice zaredom s 1-0, ali je u finalu posrnula protiv Brazila (2-0).

Zanimljivo je, također, i da je Španijapeta evropska reprezentacija na krovu svijeta, a baš poput "furije" i sve su prethodne svoj svjetski naslov osvajale već u svom prvom finalu, Italija 1934., Zapadna Njemačka 1954., Engleska 1966. i Francuska 1998. Sa samo dva primljena gola (protiv Švicarske i Čilea) na putu do naslova Španija se izjednačila sa Francuskom 1998. i Italijom 2006.

Holandija je, pak, porazom u finalu postala neslavan rekorder među reprezentacijama koje nikad nisu uzimale naslov. To je "tulipanima", naime, bio treći poraz u završnom dvoboju, po čemu su prestigli Mađarsku i Čehoslovačku. Njemačka ima četiri poraza u finalima, ali ima i tri naslova. Dodajmo i da je u nedjelju prekinut holandski niz od čak 25 utakmica bez poraza, odnosno od deset uzastopnih pobjeda.

Za kraj, spomenimo i da je samo jedna reprezentacija SP u Južnoj Africi završila bez poraza. Ne radi se, dakako, o svjetskim prvacima, već o - Novom Zelandu. "Kiwiji" su u skupini G remizirali protiv Slovačke, Italije i Paragvaja, što im nije bilo dovoljno za prolazak u drugi krug.