IFFHS
16

Iniesta najbolji playmaker svijeta

Totalsport
Andres Iniesta  (Foto: Arhiv/AFP)
Andres Iniesta (Foto: Arhiv/AFP)
Nogometaš Barcelone i španske reprezentacije Andres Iniesta najbolji je playmaker svijeta prema izboru Instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) iz Kelna.

U anketi IFFHS-a su sudjelovali odabrani novinari i nogometni stručnjaci sa svih kontinenata, a njihov je izbor najboljeg razigravača u 2012. godini je 28-godišnji veznjak katalonskog kluba. Odabir i nije iznenađenje kad se uzme u obzir da je Iniesta proglašen najboljim igračem lanjskog Eura, nogometašem godine u izboru UEFA-e, a bio je i finalist u utrci za Zlatnu loptu.

Iniesta je na tronu naslijedio klupskog i reprezentativnog saigrača Xavija Hernandeza koji je slavio četiri godine zaredom, a ovom je prilikom zauzeo drugo mjesto. I treće je mjesto pripalo Barceloninom igraču, ujedno i najboljem nogometašu svijeta Lionelu Messiju. Iako nije klasični playmaker, osim što nemilice postiže golove, Argentinac i razigrava saigrače što je prepoznao i žiri IFFHS-a.

Krug petorice najboljih zatvaraju talijanski reprezentativac i član Juventusa Andrea Pirlo, te njemački veznjak Real Madrida Mesut Özil.

Najbolji playmakeri svijeta prema izboru IFFHS-a:

  1. Andres Iniesta (Barcelona/Španjolska) 146 bodova
  2. Xavi Hernandez (Barcelona/Španjolska) 128
  3. Lionel Messi (Barcelona/Argentina) 98
  4. Andrea Pirlo (Juventus/Italija) 87
  1. Mesut Özil (Real Madrid/Njemačka) 43