Igrao na pet mundijala
6

Infantino odao počast legendarnom meksičkom golmanu, klub za koji je igrao otvara vrata stadiona

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Legenda meksičkog nogometa Antonio Carbajal, prvi igrač koji je igrao na pet svjetskih prvenstava, preminuo je u 93. godini, a od njega se oprostio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Poznat kao "La Tota", ovaj golman igrao je na turnirima u Brazilu 1950., Švicarskoj 1954., Švedskoj 1958., Čileu 1962. i Engleskoj 1966. godine, a držao je taj rekord 32 godine, dok ga nije izjednačio Nijemac Lothar Matthaus 1998. godine.

"S velikom tugom smo saznali da je preminuo Antonio Carbajal, prvi igrač koji je igrao na pet FIFA-inih Svjetskih prvenstava", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Za reprezentaciju Meksika je odigrao 48 utakmica, od čega je njih 11 bilo na mundijalima, a na klupskom nivou je odigrao ukupno 409 mečeva. Većinu svoje karijere, koja je trajala 18 godina, proveo je u meksičkom klubu Club Leon.

Kako je navedeno iz kluba za koji je igrao tokom 16 godina, u četvrtak će se otvoriti vrata stadiona kako bi navijačima osigurali da odaju počast Carbajalu i to uz poruku da legende "nikada ne umiru".

Ukupno, Carbajalovo dostignuće su ostvarila još samo četiri igrača, a dva njegova sunarodnjaka - Andres Guardado i Rafael Marquez, te Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.