Politika i sport
30

Indija u problemu kao nekad BiH: FIFA suspendovala savez, spas vide u Komitetu za normalizaciju

E. B.
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je suspendovala Nogometni savez Indije (AIFF) zbog "jasnog miješanja treće strane u rad saveza".

Nogometni savez Indije je u maju ove godine probio rok od 18 mjeseci za imenovanje novih čelnika, pa se umiješala politika što je za FIFA-u nedopustivo.

Predsjednik AIFF-a Praful Patel je u decembru 2020. godine trebao raspisati izbore, no nije to učinio do maja ove godine, pa je reagovao Visoki sud Indije i raspustio Nogometni savez Indije, a umjesto njega imenovao tročlano vijeće koje je preuzelo na sebe rad krovne kuće indijskog nogometa.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se situacija riješi, FIFA je na kraju suspendovala Nogometni savez Indije.

Ova suspenzija znači da su reprezentaciji Indije i svim indijskim klubovima zabranjeni nastupi na međunarodnoj sceni, kao i da se Indiji oduzima ranije dodijeljena organizacija Svjetskog prvenstva za žene do 17 godina koje je trebalo da bude održano od 11. do 30. oktobra ove godine.

Kako su saopćili iz FIFA-e, razmatraju se naredni koraci, te su u stalnom kontaktu s ljudima iz Ministarstva omladine i sporta Indije kako bi razlozi za suspenziju bili otklonjeni.

Naime, FIFA će povući suspenziju ukoliko se povuče odluka Visokog suda Indije i AIFF ponovo počne funkcionisati, odnosno kreira se neka vrsta Komiteta za normalizaciju kao što je bio slučaj u Nogometnom savezu BiH 2011. godine.