Nizozemci ljuti
0

Incidenti u Budimpešti zbog zastava u duginim bojama, UEFA odgovorila na optužbe

N. K.
Nizozemci dali podršku OneLove kampanji (Foto: Twitter)
Nizozemci dali podršku OneLove kampanji (Foto: Twitter)
Nizozemski igrači i navijači odlučili su zastavama u duginim bojama podržati kampanju OneLove, dok je UEFA bila prisiljena poreći da zaustavlja navijače u prikazivanju pro-LGBTQ+ simbola u Budimpešti.

Novi "anti-homoseksualni" zakoni u Mađarskoj izazvali su žestoke reakcije posljednjih sedmica, a mnoge su zemlje odlučile protestvovati zbog takve odluke na utakmicama Eura 2020.

Populistička desničarska vlada Viktora Orbana donijela je zakon kojim se zabranjuje homoseksualcima da se pojavljuju u obrazovnim materijalima u školama te odobravanje poruka koje promovišu promjenu spola za mlađe od 18 godina.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U znak protesta, navijači Nizozemske su planirali podržati kampanji OneLove uoči i tokom meča osmine finala protiv Češke u Budimpešti, a kapiten Georginio Wijnaldum nosi i traku u duginim bojama.

Nekoliko nizozemskih medija, uključujući rtlneiws, izvijestilo je da zaštitari sprječavaju navijače da nose zastave po navijačkim zonama i da ih unose na stadion, i to navodno po uputama UEFA-e.

Međutim, evropsko nogometno upravno tijelo brzo je odbacilo tvrdnje, poručivši da dopušta dugine zastave unutar Puškaš Arene i navijačkih zona u Budimpešti.

"Suprotno nekim navodima u nizozemskim medijima, UEFA želi pojasniti da nije zabranila nijedan simbol duginih boja u navijačkoj zoni u Budimpešti, za što su odgovorne lokalne vlasti. UEFA bi itekako pozdravila bilo koji takav simbol u navijačkoj zoni. UEFA je danas obavijestila Mađarski nogometni savez da simboli duginih boja nisu politički i u skladu su s UEFA-inom kampanjom #EqualGame, koja se bori protiv svake diskriminacije, uključujući i LGBTQI+ zajednicu. Takve zastave bit će dopuštene na stadionu", piše u saopćenju UEFA-e.