Mogući selektor
25

Imperator Fatih Terim: Glava porodice, mudrac koji plijeni i vlada

Piše: K. Hadžić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
"Ne vjerujem u sreću u nogometu", kazao je turski selektor Fatih Terim nakon remija njegove reprezentacije protiv Hrvatske u Zagrebu 2016. godine rezultatom 1:1. U vezi s nogometom u Bosni i Hercegovini, s druge strane, situacija je potpuno drugačija. Traženjem sreće počinjemo i završavamo, sreći se zahvaljujemo i u sreći tražimo alibi. Novi kandidat za selektora naše reprezentacije je upravo Fatih Terim, to nije sreća, već privilegija.

U rodnoj Turskoj poznat je kao Imperator, a i u Italiji su ga zvali Imperatore. Terim je trener oštre ruke i čvrstih principa te Turci kažu da stvari nikada ne prepušta slučaju. On je mudar, naročito lukav, karizmatičan i moćan, on je Imperator, Car.

Na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj grupa od dvjestotinjak navijača Turske pokušala je bez ulaznica ući na trening reprezentacije u kamp Saint Cyr sur Meru, a ljudi iz osiguranja, zabrinuti zbog situacije koja je polako izmicala kontroli, stigli su do Terima i sve mu objasnili. Nekoliko trenutaka kasnije, kada je već napustio trening i teren prepustio pomoćnicima, ispred kampa se čula erupcija oduševljenja, a već u sljedećem trenutku nijedan navijač nije pokušavao ući na stadion. To je Fatih Terim.

Njegova godišnja plata u Turskoj bila je 3,5 miliona eura, što je 250.000 eura na mjesečnoj bazi. Možda bi već tu trebala biti potopljena i najmanja nada da će Terim biti na klupi nogometne reprezentacije BiH, znajući da je naš Nogometni savez spreman ponuditi približno 20.000 eura. Jasno, nezamislivo i licemjerno bi bilo porediti uslove koje u odnosu na BiH može ponuditi Turska, pa čak i Njemačka ili Španija, od čijih selektora je također imao veću platu.

Samo dvije godina rada van Turske

Igračku karijeru Terim je proveo u samo dva kluba. Nakon pet godina u Adana Demirsporu, čiju je omladinsku školu prošao, 1974. godine prelazi u Galatasaray za koji je igrao narednih 11 godina i u čijem dresu je upisao 327 nastupa. Igrao je u odbrani, a u 35 nastupa za reprezentaciju Turske nosio je kapitensku traku. Abdullah Gegić, nekadašnji trener Partizana iz vremena bivše Jugoslavije, Terima je opisao kao inteligentnog defanzivca s karakteristikama Beckenbauera i trenera jedinstvenog razumijevanja igre.

Trenerska karijera, za razliku od igračke, izašla je iz okvira Turske gdje je proveo gotovo čitav život. Nakon prvog mandata na klupi reprezentacije od 1993. do 1996. godine preuzeo je Galatasaray koji je vodio do 2000. godine i s kojim je osvojio Kup UEFA, što je bila sjajna preporuka da sljedeće sezone preuzme Fiorentinu. Dobar početak sezone i agresivan stil igranja odmah je kupio navijače Viola, ali klub je napustio nakon samo godinu dana zbog sukoba s vlasnikom Cecchijem Gorijem koji nije želio dodatno investirati u igrački kadar.

U ljeto 2001. godine odbio je ponude Barcelone i Liverpoola kako bi sjeo na klupu Milana, a odmah je nametnuo sistem 4-3-1-2 kojim se ipak nije proslavio i nakon pet mjeseci napustio je klub, a Carlo Ancelotti je godinama poslije upravo ovim sistemom igre s Rossonerima napravio velike stvari i popeo se na vrh Evrope. Uslijedio je povratak u Galatasaray do 2004. godine, a nakon toga i drugo preuzimanje reprezentacije Turske, da bi nakon toga još po jednom sjedio na klupi ovog kluba i ove reprezentacije.

Stadion Bašakšehira nazvan po njemu

Fatih Terim tvorac je najvećeg uspjeha reprezentacije Turske na Evropskom prvenstvu s obzirom na to da je stigao do polufinala, a uz Mustafu Denizlija i Senola Gunesa spada među tri najveća turska trenera. Njegov povratak na klupu gotovo uništene turske nogometne reprezentacije 2013. godine totalno je promijenio sva dešavanja te je podigao kompletnu naciju na noge i tri godine kasnije odveo ih je na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. To mu je bio i posljednji trenerski angažman, a iz trećeg trenerskog mandata povukao se na sebi svojstven način.

Iako je Nogometni savez Turske poželio Terimu puno sreće u budućnosti te istakao kako zbog prevelikog pritiska on ne može ostati selektor, kasnije je u javnost procurio potpuno drugi razlog njegovog odlaska s klupe. Terimova kćerka dugo se žalila ocu da ima velike probleme u svom restoranu s obzirom na to da je vlasnik susjednog restorana podigao veliki zid i zagradio njen, a nakon nekoliko telefonskih poziva, molbi pa i prijetnji koje nisu pomogle, uzeo je stvari u svoje ruke. Stigao je do restorana i pretukao vlasnika, a kasnije se na sudu branio riječima da je on glava porodice i da je zaštita kćerke očeva uloga i temeljna obaveza svakog Turčina kroz tradiciju. I to je Fatih Terim.

I stvarno, kroz igračku i trenersku karijeru kod Terima nije bilo mjesta za sreću i slučajnost. S Galatom za 11 godina igranja nije osvojio nijednu titulu prvaka, ali je nastavio raditi i svoje snove ostvario i krunisao na drugim poljima. O kakvoj legendi je u Turskoj riječ, dovoljno govori podatak da je po njemu nazvan novi stadion Bašakšehira, ekipe u kojoj nastupa naš Edin Višča, a koja je u prošloj sezoni do posljednjeg kola vodila bitku za titulu prvaka.

Fatih Terim je kandidat za upražnjeno mjesto selektora nogometne reprezentacije BiH, a Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, pojačani Tarikom Hodžićem koji je ugovorio sastanak za pregovore, trebat će puno sreće, znanja i pravih riječi da ovo veliko evropsko i svjetsko trenersko ime dovedu na tu poziciju.