Potpuna cenzura
281

Ime Mesuta Özila zauvijek će biti na crnoj listi Kineske državne televizije

N. K.
Mesut Özil (Foto: AFP)
Mesut Özil (Foto: AFP)
Mesut Özil je postao glavni igrač Arsenala otkako je na klupu sjeo Mikel Arteta. Nakon što je bio gotovo prekrižen kod Unaija Emeryja, veznjak se posljednjih sedmica vratio u život.

To je potvrđeno i pobjedom Arsenala 2:0 protiv Manchester Uniteda, kada je Özil pretrčao više kilometara od bilo kojeg saigrača. Ovakva statistika bila bi nezamisliva prije nekoliko mjeseci. Tačnije, bilo je to najviše što je pretrčao u jednoj utakmici u posljednje dvije godine.

Međutim, dok bivši njemački reprezentativac proživljava preporod na terenu, van njega ima političke probleme. Özil je nedavno nakon UN-ovog izvještaja kritikovao Kinu zbog postupanja prema ujgurskim muslimanima.

U izvještaju se tvrdi kako je milion Ujgura zadržano u logorima, a Özil je također komentarisao i paljenje džamija i Kur'ana. Njegovi komentari su izazvali nemire na Dalekom Istoku jer su Arsenalove utakmice nakon toga uklonjene s kineske državne televizije CCTV.

Özil je također uklonjen iz kineskog izdanja Pro Evolution Soccera (PES) 2020. Arsenal mu je odbio pružiti podršku, posebno zbog komercijalnih strahova. U međuvremenu, The Times piše kako se strasti ne smiruju te citiraju kineske izvore koji vjeruju da će Özil zauvijek biti na crnoj listi.

Özil proigrao otkako je na klupu Arsenal došao Arteta (Foto: EPA-EFE)
Özil proigrao otkako je na klupu Arsenal došao Arteta (Foto: EPA-EFE)

Čak i kada postigne pogodak, njegovo ime se neće spominjati. Komentatori su već počeli uklanjati veznjaka, potpuno ignorišući njegovu prisutnost na terenu u remiju s Bournemouthom (1:1) na Boxing Day.

U pobjedi 2:0 protiv Uniteda na Emiratesu, spomenuto je samo 10 igrača u sastavu domaćih. TV operateri su prvobitno planirali potpuno izbaciti Arsenalove utakmice iz programa, što se i desilo 15. decembra kada je iz rasporeda uklonjen meč protiv Manchester Cityja.

Tada su odlučili, kako javljaju kineski izvori, da trebaju bolje "uravnotežiti svoje komercijalne interese i političke rizike" te će s toga "nastaviti emitovanje Arsenalovih utakmice s ključnim načinom ignorisanja Özila".

Nijemac se više ne može pronaći na pretraživačima u zemlji, a na svaki takav zahtjev dolazi poruka da je u pitanju greška. Po društvenim mrežama su se pojavile i brojne slike koje opisuju novonastalu situaciju.

Nažalost, takva dugoročna cenzura možda može odvratiti ostale nogometaše od govora te možda pojašnjava zašto tako rijetko čujemo mišljenje elitnih sportista o društvenim temama.