Mukotrpan rad
30

Igrao pred deset ljudi i dobio otkaz u 16. godini, a danas brani za Englesku

Klix.ba
Nick Pope (Foto: AFP)
Nick Pope (Foto: AFP)
Golman Burnleyja Nick Pope dobio je poziv u reprezentaciju Engleske za prijateljske susrete protiv Holandije i Italije, a on se u razgovoru za engleske medije prisjetio kako si izgledali njegovi počeci.

Pope je kazao da je sa samo 16 godina dobio otkaz i da u tom trenutku nije imao velike šanse za uspjeh, a kao tinejdžer studirao je marketing i znanost u sprotu. Uz sve to, radio je dodatne poslove kako bi zaradio novac.

"Kada dobijete otkaz, a imate samo 16 godina, mislite kako su male šanse da ćete uspjeti. Dvije godine sam studirao marketing i znanost u sport te sam radio više poslova u isto vrijeme", rekao je Pope.

Pope je 2011. godine napravio prvi unosan transfer kada je stigao u ekipu Charltona, a od tada je bio na posudbama u čak šest klubova, kada ga je otkupio Burnley. Prilika da stane na go otvorila se nakon povrede prvog golmana Heatona, a sjajnim nastupima koje je od tada pokazao zaslužio je poziv u reprezentaciju Engleske.

"Radio sam kao mljekar na kamionu i ture su nam počinjale u četiri ujutro. U tri godine sam odigrao oko 150 niželigaških mečeva, a najniži rang u kojem sam igrao bila je Ryman Premier liga s Buryjem i Harrow Boroughom. Igrao sam na mjestima koja vjerovatno i ne postoje na kartama, na tribinama je bilo deset fanova i pas", dodao je Pope, a o pozivu u reprezentaciju Engleske kazao je:

"Nisam zadovoljio svoje ambicije time što sam dobio poziv. Uvijek morate biti gladni željni nečeg više, a ovo je jedan od najboljih trenutaka u mom životu. Želim se dokazati pred svima", rekao je golman Burnleyja.

Pope je u dresu Burnleyja u ovoj sezoni branio na 27 utakmica u kojima je primio 22 pogotka, a na 11 mečeva njegova mreža ostala je netaknuta.