Trojica aktivnih
23

Igrali su na Svjetskom prvenstvu prije 25 godina, a i danas aktivni: Jedan je Buffon, znate li ostale?

K. H.
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon
Od Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine prošlo je 25 godina, a trojica nogometaša, od toga dva Japanca, još uvijek su aktivni u ovom sportu.

U periodu od 1998. godine do danas gotovo sve legende su završile svoju karijeru i stavile tačku na profesionalni sport, no među svim učesnicima izdvajaju se tri imena nogometaša koji i danas aktivno igraju nogomet i koji još uvijek nisu završili s igranjem.

Svakako najpoznatije ime je golman Italije Gianluigi Buffon, danas 45-godišnjak koji brani za Parmu i koji još uvijek ne namjerava završiti karijeru. Čak je nedavno odbio i bogatu ponudu iz Saudijske Arabije, a cilj mu je da se s Parmom vrati u Seriju A.

Aktivan nogometaš je i Japanac Shinji Ono, koji je na Svjetskom prvenstvu 1998. godine odigrao ukupno 18 minuta, a koji danas ima 43 godine i član je tamošnjeg prvoligaša Hokkaido Consadole Sapporo.

Ovaj nogometaš je najveći dio karijere proveo u rodnom Japanu, a u Evropi je igrao za Feyenoord i za Bochum.

I za kraj, aktivan nogometaš koji je nastupao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine je i Teruyoshi Ito, ujedno i najstariji član ovog društva.

Trenutno nastupa za japanskog trećeligaša Azul Claro Numazu, a riječ je o igraču koji je samo bio dio reprezentacije Japana na ovom takmičenju i nije odigrao nijednu minutu.

Prvak svijeta te godine postala je Francuska pobjedom protiv Brazila, dok je treće mjesto osvojila Hrvatska, koja je u borbi za bronzu bila bolja od Nizozemske.