Nogomet
46

Igraj fudbal, živi život: U finalu turnira Željezničar i Maribor

Klix.ba
(foto: Mladen Blagojević)
Treći dan 4. Međunarodnog fudbalskog turnira U-17 Sarajevo "Igraj fudbal, živi život" protekao je u korist domaćih ekipa koje su pobjedama izborili da igraju finale i utakmicu za treće mjesto.

Prvu utakmicu su igrali FK Crvena Zvezda i HNK Cibalia. Igralo se otvoreno na obje strane, ali bez konkretnog učinka. Utakmica je završena rezultatom 0-0 koji nije odgovarao ni jednoj ekipi, tako da su grupnu fazu završili na dvije zadnje pozicije.

Druga utakmica između NK Maribora i SK Sturm Graz ponudila je četiri gola po dva u na obje strane. NK Maribor je vodio oba puta, golove za NK Maribor su postigli Andraž Sorko i Žan Celar dok je za mladu ekipu iz Austrije oba pogotka postigao Tobias Breitenberger.

Bila je to dinamična utakmica sa mnogo prilika na obje strane iako je Sturm igrao veći dio utakmice sa igračem manje stvarajući mnogo prilika jer im je samo pobjeda od 2 gola razlike odgovarala za prolaz dalje. Na kraju su prošlogodišnji finalisti morali kući ranije.

FK Željezničar je odličnom utakmicom iznenadio NK Rijeku koja je bila favorit da igra finale nakon dva kola, ali su plavo bijeli sa Grbavice uspjeli da odličnom taktikom i borbenošću savladaju Riječane sa 2-0.

Pogotke za Željezničar je postigao danas veoma raspoloženi Šehić. Odličnu igru pružio je i mladi kapiten Željezničara Žerić. Plavi su ovom pobjedom osvojili prvo mjesto u grupi i direktno finale protiv ekipe Maribora.

Zadnju utakmicu na turniru su igrali sarajevski klubovi FK Sarajevo i FK Olimpic, veoma čvrsta utakmica koju su mladi Bordo momci prelomili u drugom poluvremenu golovima Aleksandra Begenišića i Stefana Bošnjaka sa penala.

Ovom pobjedom Sarajevo je izborilo da sutra igra za treće mjesto protiv NK Rijeka.

Zadnji dan turnira na stadionu Otoka se igraju veoma interesantne utakmice, za treće mjesto FK Sarajevo-HNK Rijeka u 11 sati, a finale je u 13 sati u kojem se sastaju FK Željezničar – NK Maribor.