Uz novac dobili i vile
0

Igrači Obale Slonovače bogato nagrađeni za osvajanje Afričkog kupa, selektor najbolje prošao

H. H.
Svaki igrač dobio je bonus od predsjednika Republike Alassane Ouattare (Foto: EPA-EFE)
Svaki igrač dobio je bonus od predsjednika Republike Alassane Ouattare (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Obale Slonovače postali su prvaci Afrike nakon što su u finalu Afričkog kupa nacija savladali selekciju Nigerije rezultatom 2:1, a za ovaj uspjeh su bogato nagrađeni.

Nogometaši ove selekcije su odlikovani i nagrađeni na predsjedničkoj ceremoniji u Abijanu, a ovo je treći put da Obala Slonovače osvaja kontinentalno prvenstvo.

Svaki igrač dobio je bonus od predsjednika Republike Alassane Ouattare u iznosu od 50 miliona CFA franaka (76.000 eura), te vilu identične vrijednosti.

Do pobjede i titule prvaka kontinenta Obala Slonovačeje stigla nakon preokreta u finalu protiv Nigerije, a iza ove selekcije je zaista potpuno nevjerovatno takmičenje jer su još u grupnoj fazi čelnici nogometnog saveza smijenili selektora Jean-Louis Gasseta kada su mislili da su eliminisani.

Selektor Emerse Faé, koji je reprezentaciju preuzeo nakon otkaza Jean-Louis Gasseta, dobio je bonus od 100 miliona franaka (152.000 eura), a svi igrači i osoblje su odlikovani nacionalnim ordenom, najvišim priznanjem u Obali Slonovače.

Trijumf uz uspješnu organizaciju takmičenja omogućio je trenutak nacionalnog jedinstva u zemlji u kojoj je svojevremeno izbio građanski rat.