Češka Republika
0

Igrači iz BIH ponovno prodrmali Teplice

Totalsport
Ajdin Mahmutović
Ajdin Mahmutović
Edin Džeko danas je jedan od najtraženijih nogometaša u Evropi, a njegov put iz Bosne i Hercegovine do Wolfsburga vodio je preko Teplica. Danas ga na isti način pokušavaju slijediti četvorica sunarodnjaka.

Zanimljiv slučaj povezanosti bosanskohercegovačkih nogometaša s Teplicama zainteresirao je i Evropsku nogometnu federaciju (UEFA) koja na svojoj web-stranici donosi priču o klubu koji trenutno vodi u češkom prvenstvu.

Džeko je 2005. stigao u Teplice, a nakon godinu dana posudbe u Usti nad Labem, postao je prva zvijezda kluba i osigurao si je transfer u Wolfsburg s kojim je prošle sezone postao njemački prvak, zabivši pritom 26 pogodaka u Bundesligi.

“Tri godine nakon Edina Džeke bh. igrači ponovno su uzdrmali Teplice. 'Staklari' su iznenađujući lideri češke prve lige, i dalje neporaženi nakon osam kola uprkos tome što ovo ljeto nisu doveli zvučno pojačanje”, piše UEFA.

Najviše pažnje od Bosanaca zasad privlači Ajdin Mahmutović koji ove sezone potpisuje tri pogotka. Napadač star 23 godine ponikao je u zeničkom Čeliku, a kao i Džeko, godinu je dana proveo na posudbi u Usti nad Labem. Hoće li mu karijera i dalje ići Džekinim smjerom pokazat će vrijeme, ali zasad je na vrlo dobrom putu.

Uz njega su u klubu i 25-godišnji branič Samir Merzić, te veznjak Admir Ljevaković, koji je također stigao iz Čelika. Tu je i mladi, 19-godišnji napadač Alen Melunović koji tek čeka pravu priliku, a došao je u februaru iz mlade ekipe beogradskog Partizana.