Premijer liga BiH
158

Igman u finišu nokautirao Željezničar i nanio mu sedmi ovosezonski poraz

E. K.
Slavlje nogometaša Igmana poslije gola protiv Željezničara (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Igmana su u prvoj utakmici 12. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, u utakmici koja je igrana po užasnom travnjaku Gradskog stadiona u Konjicu, pobijedili Željezničar rezultatom 2:0.
Željezničaru je ovo bio sedmi poraz u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a šesti u posljednjih osam susreta u domaćem šampionatu. Užasnoj seriji Plavih dodajmo i činjenicu da je sarajevski sastav ispao iz Kupa naše zemlje te je jasno da je situacija na Grbavici daleko od idealne.

Igman je bolje otvorio utakmicu i u šestoj minuti zaprijetio preko Darka Bodula čiji je udarac na putu ka golu pogodio Aleksandra Kosorića u glavu te je ostalo 0:0 da bi četiri minute kasnije Vahidin Selimović dobio direktan crveni karton. Novajlija u dresu Plavih sa Grbavice je nogom u glavu udario Anela Pirića, a sudija Haris Halkić ga je isključio te je Željo ostao sa desetoricom nogometaša.

Crveni karton kao da je pokrenuo goste budući da su u 28. minuti susreta mogli i povesti poslije jednog kontranapada. Lopta je došla do Drlje na lijevu stranu koji je ubacio u sredinu, Krpić je propustio loptu za Boljevića koji iz idealne pozicije šutira preko gola. Nova velika šansa za Plave je viđena deset minuta kasnije, a akteri su bili isti. Drljo je centrirao sa lijeve strane, a Boljevićev udarac glavom je fantastično odbranio Ćeman.

Cocalić je u 40. minuti sjajno probio po lijevoj strani i pokušao ubaciti u sredinu, ali mu je lopta prešla preko noge i zamalo prevarila Ćemana, no otišla je preko gola te je ostalo 0:0. Domaći su zaprijetili u 44. minuti susreta kada je Denković dočekao ubacivanje sa lijeve strane i šutirao glavom, ali je Muftić odbio njegov udarac u korner.

Nakon udarca iz kornera za domaće, Željezničar je imao još jednu fantastičnu šansu na Gradskom stadionu u Konjicu. Boljević je došao do jedne lopte i pretrčao kompletan teren te na kraju pokušao uposliti Rustemovića koji nije mogao stići do te lopte i dobra šansa je otišla u nepovrat. Posljednje uzbuđenje u prvom dijelu smo vidjeli u trećoj minuti nadoknade kada je Mekić uhvatio volej sa vrha kaznenog prostora, ali je šutirao preko gola te je ostalo 0:0.

Prvo uzbuđenje u nastavku smo vidjeli u 46. minuti susreta kada je Velizar Janketić došao do jedne lopte i šutirao, ali je lopta otišla pored gola Vedada Muftića. Devet minuta kasnije novo uzbuđenje ispred gola Plavih sa Grbavice, ali udarac Čubrila iz skraćenog kornera nije uspio savladati Muftića te je rezultat ostao nepromijenjen.

Moglo je biti opasno ispred gola Željezničara u 63. minuti susreta kada je Janketić došao do jedne lopte na desnoj strani i ubacio u sredinu, ali je Cocalić u posljednji čas zaustavio loptu ispred Ramića i otklonio opasnost ispred svog gola. U 71. minuti je viđena neobična situacija iz koje je domaći sastav mogao doći do vodstva.

Domaći igrači su poslali jednu naizgled neopasnu loptu prema naprijed koju je Muftić pokušao zagraditi, ali je Bojo došao do nje i vratio u sredinu gdje je Kosorić intervenisao ispred ofanzivaca Igmana i spasio gol gostujućeg sastava. Svega minutu kasnije Anel Hebibović je ubacio sa desne strane, a Petar Bojo je šutirao glavom pored gola Želje te je ostalo 0:0.

Igman je stigao do vodstva u 78. minuti susreta. Domaći su išli u kontranapad, Bojo je uposlio Ahmetovića koji je pogodio stativu, a na odbijenu loptu je natrčao Anel Hebibović koji je uspio pogoditi mrežu Vedada Muftića i donijeti veliku prednost domaćim nakon čega je ušutkivao navijače na tribinama zbog čega mu je sudija dodijelio žuti karton.

Tri minute kasnije Aldin Mešić je isprobao udarac, ali ga je zaustavio Vedad Muftić da bi u 84. domaći udvostručili prednost, a strijelac je bio Petar Bojo koji je pogodio na asistenciju Aldina Mešića. Do kraja susreta Željezničar je mogao do počasnog gola, ali je u 94. minuti susreta Ćeman zaustavio Boljevića te je susret okončan pobjedom Igmana rezultatom 2:0.

Rezultat i strijelci:

Igman - Željezničar 2:0 (Hebibović 78', Bojo 84')

Tabela: