Izbor navijača
18

Idealnih 11 igrača FK Željezničar svih vremena

Sarajevo-x.com
Sredinom prošlog mjeseca internet portal navijača FK Željezničar TheManiacs.org započeo je, kako kažu, jedan mali projekat kako bi svojim članovima ovu dugačku prvenstvenu pauzu učinili nešto interesantnijom. Ponukani sličnim projektima u svijetu, odlučili su se da naprave anketu u kojoj bi navijači Željezničara (istina, samo članovi Foruma themaniacs.org) odredili "Idealnu jedanaestorku FK Željezničar svih vremena".

Nakon što je određena lista kandidata za svaku od pozicija, pripremljeni su i kratki tekstovi. Isti su trebali ukratko predstaviti svakog od pojedinih kandidata, opisujući njegovu karijeru, postignute rezultate, te igračke i ljudske kvalitete. Posebno je to bilo značajno zbog činjenice da najveći broj članova dolazi iz redova mlađih generacija koje se ne sjećaju mnogih od predstavljenih igrača, niti su ih možda uopšte imali priliku gledati uživo, piše TheManiacs.org. Isto tako, bili smo svjesni da bi se to direktno moglo odraziti i na realnost rezultata, što se na kraju pokazalo tačnim. Rezultati ankete vjerovatno ne odražavaju "Idealnih jedanaest" na najbolji način, smatraju urednici TheManiacs.org. Međutim, bez obzira na to, osnovni zadatak svega ovoga je ispunjen. Članovi su imali priliku učestvovati u jednom interesantnom projektu, a uz to su mnogi mogli i naučiti ponešto o legendama voljenog kluba.

Prije nego pređemo na konkretne rezultate, treba skrenuti pažnju i na neke osnovne kriterije, uzete prilikom određivanja kandidata. Prvo i osnovno, igrač je trebao ostaviti značajan trag u Želji. Nisu uzimani u obzir čak i neki igrači koji su ostvarili velike karijere, ali u Želji nisu ostavili poseban trag ili nisu igrali dovoljno dugo da to učine. Drugi bitan kriterij su bili uspjesi koje je ostvario igrajući u plavom dresu. Zato je i razumljivo zašto najveći broj kandidata dolazi iz generacija koje su igrale sa prelaza iz 60-ih na 70-e godine, te sredine 80-ih godina prošlog vijeka. U konkurenciji se našlo i nekoliko istaknutih igrača iz starijih generacija, ali i neki iz bliže historije. Također, neki igrači su tokom karijere mijenjali pozicije, pa su stavljeni u izbor za ono mjesto na kojem su najčešće igrali.

U svakom slučaju, redom su to sve veliki igrači ovog kluba. Pored njih, sigurno je da ima i onih koji ovdje nisu našli svoje mjesto, ne zato što nisu bitni za historiju kluba, jer svako ko je upisao i jedan nastup ima svoje posebno mjesto, već isključivo zbog propozicija ovog projekta.

I konačno, rezultati. Za neke pozicije su očekivani i nije bilo dileme od samog početka glasanja. Za neke druge, pak, je bilo neizvjesno do samog kraja. Opet možemo spomenuti i realnost rezultata, ali sama činjenica da su se našli u ovom izboru i da ih se navijači sjećaju je veliko priznanje za svakoga, tvrdi TheManiacs.org.

Za najboljeg golmana je proglašen Kenan Hasagić sa 32% glasova, ispred Vasilija Radovića, koji je osvojio 27%. Bilo je dosta neizvjesno, a vjerovatno je presudna bila činjenica da se legendarnog Radovića najveći broj registrovanih članova ni ne sjeća. Osim njih, u konkurenciji su bili još Slobodan Janjuš, Dragan Šrkba i Slavko Vrebac.

Sa 49% osvojenih glasova, za najboljeg desnog beka ili desnog bočnog igrača je izabran Bulend Biščević. Na drugom mjestu je Branislav Berjan sa 42%, iz čega se vidi da se stvarna borba vodila između njih dvojice. U Konkurenciji su još bili Dragan Kojović, Miljan Štaka i Nusret Kadrić.

Za najboljeg lijevog beka ili lijevog bočnog igrača je, prilično ubjedljivo, sa 69% glasova, izabran Mirsad Baljić. U ponudi su još bili i Nenad Starovlah, Velija Bećirspahić, Admir Adžem i Vjekoslav Krajnc.

Kod pozicije štopera ili halfova su se birala dva igrača, od ponuđenih deset. Na kraju su najviše glasova dobili Josip Katalinski (40%) i Refik Šabanadžović (31%). Ostali kandidati su bili: Enver Hadžiabdić, Suvad Katana, Blagoje Bratić, Vlado Komšić, Hajrudin Saračević, Josip Čilić, Vlado Čapljić i Rade Matić.

Sa aspekta neizvjesnosti, možda najmanje zanimljiv izbor je bio za pozicije veznih igrača. I ovdje su se birala dvojica, a najviše glasova su (očekivano) dobili Mehmed Baždarević (46%) i Ivica Osim (36%). Pored njih, u izboru su još bili i: Haris Škoro, Dželaludin Muharemović, Edin Sprečo, Milomir Odović, Edin Ćurić, Mirko Gašić, Džemal Šerbo i Jasminko Velić.

Najubjedljiviju pobjedu je, u kategoriji desnih krila, osvojio Edin Bahtić sa 82% osvojenih glasova. Ostali kandidati su bili: Almir Gredić, Slobodan Kojović, Branimir Jelušić i Vahdet Kurtović. Bahtićev kolega sa lijevog krila, Nikola Nikić, je osvojio 60% glasova u svojoj konkurenciji. Osim njega, u ponudi su bili i: Samir Muratović, Ilijas Pašić, Avdija Deraković i Zoran Samardžija.

Posebno je bio interesantan izbor za dva najbolja napadača. Od deset ponuđenih kandidata, mnogi su dobili znatan broj glasova. Ipak, dvojica sa najboljim rezultatom na kraju su Josip Bukal sa 35% i Mišo Smajlović sa 16%. U izboru su bili još: Nermin Vazda, Radmilo Mihajlović, Rade Paprica, Fikret Mujkić, Sulejman Kulović, Boris Bračulj, Božidar Janković i Anto Martinović.

Prema tome, idealna jedanaestorka FK Željezničar svih vremena u izboru članova našeg Foruma je: Hasagić, Biščević, Baljić, Katalinski, Šabanadžović, Baždarević, I. Osim, Bahtić, Nikić, Bukal i Smajlović. Drugu postavu čine: Radović, Berjan, Starovlah, Šabanadžović, Hadžiabdić, Škoro, Muharemović, Gredić, Muharemović, Vazda i Mihajlović.

Naravno, ne treba zaboraviti ni mjesto šefa stručnog štaba. I za ovo mjesto je, također, održan izbor, a prilično očekivano je slavio Ivica Osim sa 75% glasova. Ostali kandidati su bili Milan Ribar, Amar Osim, Enver Hadžiabdić i Vlatko Konjevod.

Više...