Trener Veleža
710

Ibro Rahimić: Prvi cilj je povratak u Premijer ligu, drugi naslov prvaka države

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Velež će ponovo biti velik i snažan, kaže nam trener Rođenih Ibro Rahimić, a legendarni mostarski klub planira u drugom rangu našeg nogometa provesti još samo ovu sezonu.

Nakon ubjedljivog starta i pobjede u Čapljini, posjetili smo jedan trening u Vrapčićima i sa Rahimićem porazgovarali o temama koje najviše zanimaju brojne Veležove navijače, kako u Mostaru, tako diljem svijeta.

Rahimić nam kaže kako je prošla sezona u kojoj je njegova ekipa završila treća, donijela Veležu više dobroga nego se čini na prvi pogled, kako je ekipa sazrela i stasala. Za novu sezonu svi najbolji igrači su zadržani, a Rođeni su se pojačali s četiri odlična igrača.

"Prvo kolo je pokazalo da smo mi najkvalitetnija ekipa u Prvoj ligi Federacije BiH i naš isključivi cilj je poratak u Premijer ligu. Samo dovođenje Fajića, igrača koji je igrao Ligu prvaka, u Fedralnu ligu, je dokaz naših ambicija. Mali Cvijanović je veliki potencijal, igrač koji je u Zvijezdi igrao krilo, a postigao je jedanaest golova. Doveli smo Vehabovića koji je vrhunski vezni igrač, Zeljkovića, Argentinca Alejandra, Alagića... Našim starim igračima smo produžili ugovore, sve kad saberemo dvadesetak vrlo dobrih igrača imamo", kaže Rahimić.

Rahimić od dolaska u Mostar zna kako njegova ekipa treba da igra, a kaže da sad ima i kadar da to upotpunosti ostvari.

"Mi smo i drugom dijelu prošle sezone insistirali na visokom presingu, gdje naša zadnja linija mora biti na sredini terena. Čitavo vrijeme uigravamo sistem da protivnika držimo na njegovoj polovini i da su što dalje od našeg gola. Pripremni period, a i ova utakmica u Čapljini su pokazali da to možemo igrati. Zabili smo četiri gola, igramo napadački i nećemo odustati od toga", smatra Ibro Rahimić.

Stasaju neke nove generacije Rođenih

Rahimić kaže kako je velika stvar što Velež na čelu svog Upravnog odbora ima Šemsudina Hasića, koji je rođeni pobjednik, da zajedno dijele radne navike i stalno podižu ciljeve.

"Prvi cilj je ulazak u Premijer ligu, a naredni cilj je postati prvaci Bosne i Hercegovine. Ova ekipa s ovim igračima objektivno to može. U perspektivi imamo najkvalitetniju mladu ekipu u državi, koja već igra u kontinuitetu dvije godine. Sarajevo, Željo, Zrinjski i Široki imaju problema jer odlaze najbolji igrači, mi već par godina uspjevamo zadržati najbolje, a dok oni dođu na prodaju, vjerujem da ćemo imati etablirane mlade igrače. Naši igrači su već sada zanimljivi mnogim premijerligašima. Igrače koje smo dovodili su bili nepoznati mnogima, a sad su Ćosić, Behram, Mujezinović, Brandao, Dario, Mešanović, ..., zanimljivi svima. Nekoliko iskusnijih će pomoći mlađima da još napreduju", izjavio je.

Prisjeća se da je u vrijeme dolaska u Velež morao "moljakati" igrače da dođu u Mostar, a sada ima po desetak poziva dnevno igrača koji se nude.

"Organizacijski je Velež bez premca, mislim čak da u Realu i Barceloni ima više korupcije nego što ima u Veležu. Sve je transparentno, svaka marka se zna gdje ode, infastrukturu sređujemo svakim danom. Klub smo za primjer ne samo u ovoj zemlji, već i u regionu", kaže naš sagovornik.

Članstvo je najbitnije

Velež je, prisjeća se Rahimić, prije koju godinu bio u situaciju da se potpuno rasformira, situacije se promijenila dolaskom Hasića i novog rukovodstva, ali smatra kako bi i šira društvena zajednica trebala aktivnije da se uključi.

"Članstvo je bitno. Velež je ime u svjetskim okvirima, a mučimo se sa šesto ili sedamsto članova. Nisu ni članarine velike, a svi vide da se radi kvalitetno, da mnogo djece sjajno radi i napreduje, da imamo teren s umjetnom travom gdje može stasati kvalitetan igrač. Danas se krenula natkrivati zapadna tribina, mokri čvorovi se sređuju. Sve se radi na vrhunskom nivou, ali ljudi treba da se uključe. Velež ne treba da bude samo klub nas nekoliko, već čitave hercegovačke regije. Ja sam svoju karijeru žrtvovao zbog Veleža, ne mora svako toliko, ali može biti makar član. Velež zaslužuje da ima minimalno pedeset hiljada članova, na tradiciju i ono što sada radimo. Nekad smo bili peti klub u bivšoj Jugoslaviji, imali smo pet najboljih igrača u bivšoj ligi, a sad da imamo petsto članova, ne ide to", kaže nam trener Rođenih, Ibro Rahimić.