Intervju za BBC
52

Ibrahimović otvorio dušu: Capello me promijenio, sliku stopala držim na zidu

Klix.ba
Zlatan Ibrahimović (Foto: EPA-EFE)
Zlatan Ibrahimović (Foto: EPA-EFE)
Švedski napadač Zlatan Ibrahimović govorio je za BBC o tome kako je počeo ozbiljno trenirati u Juventusu, a dotakao se i vremena provedenog u Engleskoj te životu u Los Angelesu.

Ibrahimović je u Ajaxu do 2004. godine već zadivio svijet svojim golovima, ali u Juventusu je njegova karijera izgledala potpuno drugačije i morao je trenirati mnogo ozbiljnije.

"Postizanje golova mi u početku nije bilo bitno. Više sam brinuo o tehnici i vještini. U nekom momentu sam shvatio da moram postizati golove jer sam napadač i ako ih ne budem postizao neću im ni trebati. To se promijenilo kada sam došao u Juventus. Sve je bilo novo za mene i mislio sam koliko je veliki klub, veliki igrači, velik trener, historija... Prvog dana nakon treninga sam čuo trenera Fabija Capella kako galami 'Ibra!'. Pokazao mi je prstom na neke dječake iz akademije, oni su mi centrirali, a ja sam davao golove", kaže Ibrahimović.

Zlatan je dodao kako su dodatni treninzi bili veoma mučni.

"Svaki dan je to trajalo 30 minuta. Nekad sam želio kući jer sam bio umoran i nisam želio šutirati više, nisam želio gledati gol i golmana. Samo bih čuo 'Ibra!' i znao sam šta slijedi. Na kraju sam postao mašina ispred gola. U Italiji je teško biti napadač jer su taktički toliko dobri. Sjećam se protiv Milana kada smo igrali protiv Paola Maldinija i Alessandra Neste, možeš da dobiješ pola šanse. A iza njih je Dida. Međutim, imao sam sreće da su meni bili saigrači Gianluigi Buffon, Lilian Thuram i Fabio Cannavaro. Ukoliko ih prođeš dobiješ udarac, a onda moraš da prođeš i Buffona. Imao sam dobro okruženje za trening", istakao je Zlatan.

Nakon Juventusa bio je u Interu, Barceloni, Milanu, PSG-u, a 2016. godine došao je kod Josea Mourinha u Manchester United.

"Zbog dolaska u Englesku sam išao protiv svih. Svi su mi govorili da ne treba da idem tamo jer ću cijelu karijeru staviti u jednu sezonu i svi bi govorili da su sve stvari od prije beskorisne. To mi je bio izazov. Mislili su da sam prestar, ali za tri mjeseca sam ih ubijedio ko sam. Nikad ne odbijam izazov", kaže Ibra.

Nakon Uniteda je uslijedila Amerika i igranje za Los Angeles Galaxy, gdje je za 27 utakmica postigao 22 gola.

"Supruga mi je rekla da bi voljela živjeti u Los Angelesu i zato sam izabrao taj grad. Izabrao sam Los Angeles, a ne on mene. Sretni su što su tamo, ima manje stresa i jedini problem je prevelika razlika u vremenu jer mogu vrlo kratko razgovarati s porodicom u Švedskoj", kaže Ibrahimović otkriva.

Zlatan je otkrio i šta je zabranjeno u njegovoj kući.

"Supruga mi ne dozvoljava da stavljam svoje slike na zidu. Kaže 'već te svuda ima, svi pričaju o tebi i ne želim te gledati na zidovima. Dosta mi je i u stvarnom životu što te gledam'. Stavio sam sliku stopala na zid. To nam je dalo ono što imamo. To je podsjetnik za porodicu i za mene. To nam je stvorilo ovu situaciju. Sve se vrti oko ta dva stopala. Iako imam ružne prste, ne zanima ih to. Stavili smo ih na zid kao podsjetnik. Imamo hranu zbog njih i trebalo bi da poljubimo ta stopala svakog dana. Šalim se. Noge svakog nogometaša su užasne, nema tu ništa lijepo", kazao je iskreno Ibrahimović.