Opravdao povjerenje
38

Ibrahimović je prva zvijezda, ali raspucani Rebić drži Milan u utrci za Evropom

DP
Ante Rebić (Foto: EPA-EFE)
Ante Rebić (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski reprezentativac Ante Rebić sjajnim igrama u posljednjim utakmicama opravdao je epitet pojačanja za Milan iako je na početku ove sezone bio stalna meta kritičara nakon niza loših utakmica koje je odigrao u dresu ovog kluba poslije transfera iz Eintrachta.

Pogodak Anta Rebića protiv Fiorentine nije jedan od najljepših, ali je napadač Milana ponovo pokazao da je opasan za protivnika u ne baš dobrim prilikama.

Snalažljivost u kaznenom prostoru protivnika pomogla je hrvatskom napadaču da postepeno gradi uspješnu karijeru, da bi danas postao standardni prvotimac Milana. Gol protiv bivšeg kluba Fiorentine dokaz je da su mnogi kritičari pogriješili kada su govorili da Rebić nije igrač za Milan.

Neriješeni ishod meča protiv Fiorentine otežao je borbu Milana za mjesto koje vodi u Evropu, ali trener Stefano Pioli može biti zadovoljan učinkom Rebića. Hrvatski napadač je golovima direktno utjecao da klub osvoji 10 bodova u Seriji A. Ne bi trebalo zaboraviti ni pogodak protiv Juventusa u Kupu Italije.

Mnogi su se na početku sezone pitali zašto Ante Rebić grije klupu ekipe koju je vodio sada bivši trener Milana Marco Giampaolo. Toikom njegovog boravka, Rebić je zabilježio samo tri nastupa i svaki put ušao s klupe.

Teško da se Giampaolova odluka o izostavljanju Rebića može opravdati trenerskim idejama i formacijom koju je želio primijeniti. Giampaolo je postavio igru u sistemu 4-3-1-2, a Rebić je prošle godine eksplodirao u Eintrachtu koji je igrao s tri igrača u napadu i formaciji 3-4-1-2.

Rebića su tokom januara selili sa San Sira, a pominjao se čak i povratak u Frankfurt. Ipak, novi trener Stefano Pioli pružio je priliku hrvatskom reprezentativcu igrati od početka meča u porazu protiv Lazija rezultatom 2:1. Rebić je nastupio na poziciji desnog krila. S vremenom je Pioli promijenio formaciju Milana u 4-4-2, a Rebićevo samopouzdanje raslo je iz utakmice u utakmicu.

Theo Hernandez je dobio mnogo slobode uz lijevu aut liniju, a akcije s desnog krila pokreće Sami Castillejo. Promjena je rasteretila desnog beka Andreu Contija, koji sada ne pokriva veliki dio terena uz desnu aut liniju i posvećen je odbrambenim zadacima. S obzirom na to da je desna strana maksimalno pokrivena, Rebić je imao mnogo više prostora krenuti prema sredini napada, odakle je najopasniji.

Milan je prvi put nastupio u sustavu 4-4-2 protiv Cagliarija. Riječ je o meču kojim je ekipa trenera Piolija započela niz od tri vezane pobjede. Zlatan Ibrahimović je utakmicu prvi put počeo od starta. Rafael Leao mu je pravio društvo, a Rebić je odigrao samo minutu.

Hrvatski napadač je prvi put tokom sezone zablistao na meču protiv Udinesea, kada je počeo susret po lijevoj strani u sustavu 4-4-2. Utakmica je odigrana 19. januara, a Ante Rebić je od tada postigao šest golova za Rossonere u isto toliko ligaških utakmica.

Promjena mjesta u timu rapidno je utjecala na Rebićevu efikasnost, pa je sada jasno zašto ga je Jose Mourinho želio dovesti tokom boravka na klupi Manchester Uniteda. Riječ je o igraču koji rijetko griješi, a ne treba mu mnogo prostora da pošalje loptu u protivničku mrežu. Iako je sezona krenula loše, uložio je ogroman trud koji se sada isplati.

Prodori Hernandeza po lijevoj strani pružaju mnogo mogućnosti Rebiću da se priključi Ibrahimoviću u završnici akcije ili djeluje iz drugog plana. Jedan od primjera je meč protiv Fiorentine, kada je Rebić zatresao mrežu domaćina.

U Milanu i dalje traže razloge zbog kojih Giampaolo nije uočio napadačke sposobnosti hrvatskog reprezentativca. Tim sa San Sira je proteklih godina imao dosta problema prilikom dovođenja igrača, ali su Hernandez, Bennacer i Rebić dokaz da proteklo ljeto ipak nije bilo neuspješno.