Nije ga mogao smiriti
55

Ibrahimović je mogao doprijeti do svih nogometaša osim samo do jednog: Uspio sam sa svima, ali s njim ne

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Zlatan Ibrahimović je nakon dolaska u redove slavnog Milana pokušao promijeniti mentalitet nogometaša Rossonera u čemu je dijelom i uspio.

Jedini nogometaš do kojeg nije mogao doprijeti je Rafael Leao sa kojim je probao na sve moguće načine, no nije mogao doći do njega.

S druge strane Calhanoglu ga je poslušao i nakon Milana otišao u redove gradskog rivala Intera gdje je sada jedan od najboljih nogometaša.

"Bilo je dana kad sam bio slomljen, Pioli je to primjećivao i govorio mi na treningu: "Zlatane, ovo trčanje preskoči". Tada sam mu objašnjavao: "Treneru, ako ja istrčim, istrčat će svi i slušat će me kad govorim. U suprotnom ću ispasti varalica". I stvarno su svi mislili: ako trči Ibra, moramo i mi trčati jer je tako sve osvojio. Mi ga moramo slijediti. Jedino do Leaoa nisam uspio doprijeti. Probao sam na sve načine, bio sam fin, oštar, ravnodušan. Uspio sam sa svima, ali s njim ne. Došao sam do zaključka, ako neko ne želi, ne možeš doprijeti do njega", rekao je Ibrahimović te dodao:

"Calhanoglu me je, međutim, poslušao. Govorio sam mu: "Hakane, znaš li ti šta znači nositi broj 10 u Milanu s historijom koju ima za leđima? Znaš li ko je nosio taj dres? Moraš postići važne rezultate, a dosad nisi ništa uradio". Gurao sam ga, gurao, dok se nije dokazao. Igrati s vrlo kvalitetnim saigračima kao što je Hakan postane puno lakše. Nisam mogao samo ja držati govore na terenu, želio sam malo pomalo izgrađivati nove lidere".

Sam Leao je gostovao u podcastu 19F gdje je govorio o funkcionisanju sa legendarnim švedskim nogometašem.

"Kada sam igrao dobro, on ne bi razgovarao sa mnom, samo kada sam igrao loše. Koncentrisao se mnogo na detalje, nije mu zanimljivo bilo da me gleda da driblam. Nekada bi mi rekao "Rafa, moraš kontrolisati loptu ovako i odmah krenuti ka golu. Sa svojim talentom, ne smiješ praviti greške u prvom dodiru", rekao je Leao.