Problemi bh. reprezentativca
0

ANALIZA / Ibišević u nemilosti trenera

Piše: E. Isanović
Ibišević: Karakteran igrač
Ibišević: Karakteran igrač
Da je Vedad Ibišević u nemilosti trenera Hoffenheima Ralfa Rangnicka sada je više nego očigledno. Posljednju prvenstvenu utakmicu Bundeslige Hoffenheim - Hanover naš reprezentativac odgledao je sa klupe za rezervne igrače. Da ironija bude veća, selektor reprezentacije Safet Sušić utakmicu je gledao sa tribina.

Opšte je poznato da su Ibišević i Sejad Salihović proteklih godina popločali stazu uspjeha i igrali važne uloge u uspjesima kluba. Svojim nastupima zadivili su nogometne znalce širom Starog kontinenta. Ralf Rangnick, s druge strane, trener je koji veoma uspješno koketira sa tamošnjim medijima koje koristi u obračunu sa neistomišljenicima, a posebno sa igračima koji se usude javno ga kritikovati.

Problemi u komunikaciji

Iz provjerenih izvora saznajemo da su se veliki problemi u komunikaciji sa nogometašima pojavili nakon domaćeg poraza od Bayerna. Tada je jedini gol za Hoffenheim postigao upravo Vedad Ibišević. Sa Ragnickom se prvi "obračunao" Josip Šimunić, koji je otvoreno kritikovao trenera u njemačkim medijima. Nakon toga, hrvatski reprezentativac nije viđen na terenu. Navodno je povrijeđen.

S druge strane, Ibišević se nikada javno ne želi kritički osvrnuti na poteze svojih trenera. Dokaz za to je i reprezentativni meč BiH protiv Francuske. Tada ga je selektor Sušić u udarnoj postavi stavio na poziciju koju inače ne igra. Prilikom izlaska gledaoci su ga izviždali, ali Ibišević nije pokušavao objasniti kako nije kriv on nego Sušić.

Ibišević je igrač koji se probijao talentom i upornim radom, što govori u prilog njegovom izrazito sportskom karakteru. Za nacionalne boje uvijek je spreman dati više od maksimuma. Na pomen njegovog imena navijači Hoffenheima podignu palac gore. Poštovanje navijača i saigrača zaslužio je svojim znanjem i ponašenjem.

Jesu li zvijezde postale nepoželjne?

Neki će, opet, reći kako Vedo nije "onaj stari", ali malo bolji poznavaoci prilika u ovom klubu potvrdit će kako je riječ o problemima sa Rangnickom, koji je izjavio kako Vedad nije u formi. Strateg Hoffenheima, umjesto da pruža podršku svom nogometašu, vrši dodatni medijski pritisak na njega.

Potvrda toga došla je u posljednjem prvenstvenom dvoboju. Naime, pri rezultatu 4:0 Rangnick Ibiševiću nije pružio priliku da zaigra niti jedan minut. Razlozi su Ibiševiću nepoznati.

Svemu je prethodila vijest koja je u četvrtak plasirana u njemačke medije sa psovkama u naslovu, koje je navodno Ibišević izgovorio sudiji u utakmici Kupa Njemačke. To je nesumnjivo bio konačni obračun trenera sa našim reprezentativcem.

Da li se Rangnick želi riješiti svih zvijezda iz prošlosti? Da li će Vedad Ibišević i dalje šutjeti? Da li je slijedeći na redu Sejad Salihović?

Na odgovor nećemo dugo čekati.