Nogomet
22

Ibišević: Hoffenheim je bio mnogima simpatičan, ali to se ne može reći za Leipzig

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
RB Leipzig je najveće iznenađenje ove sezone u Bundesligi i trenutno je na drugom mjestu sa isto bodova kao i vodeći Bayern, te ih mnogi porede sa Hoffenheimom iz 2008. godine.

Podsjetimo, Hoffenheim je, baš kao i Leipzig ove sezone, tada kao novi prvoligaš bio na liderskoj poziciji na polusezoni, a najbolji igrač ekipe iz Sinsheima bio je naš reprezentativac Vedad Ibišević.

Ibišević je u razgovoru za Berliner Kurier govorio o Leipzigu, kojeg većina Nijemaca istinski mrzi zbog toga što nije u većinskom vlasništvu navijača već Red Bulla.

"Leipzig ima unikatan sistem. Igraju visoki presing i mnogo trče", kaže Ibišević, čija će Hertha u subotu igrati upravo protiv Leipziga u gostima od 15:30 sati.

"Ne plašimo ih se, mi u svaki susret ulazimo da pobijedimo, a tako će biti i protiv Leipziga", kaže Ibišević, koji smatra kako se tadašnji Hoffenheim i sadašnji Leipzig mnogo razlikuju.

"Bili smo mnogima simpatičan klub, ali to se ne može reći za Leipzig. Mnogi navijači u Njemačkoj ne vole komercijalne klubove", rekao je Ibišević.

Zanimljivo, sadašnji sportski direktor Leipziga je Ralf Rangnick, koji je bio trener Hoffenheima kada je Ibišević na polusezoni nakon 17 utakmica postigao 18 pogodaka, no potom se u zimskoj pauzi teško povrijedio, a Hoffenheim je sa prvog pao na sedmo mjesto.

"Uživali smo na početku sezone i postigli smo veliki uspjeh. Nismo bili poznati, ali smo imali kvalitet jer je ekipa već uložila 30 miliona eura kad je bila u 2. Bundesligi. Onda nas je zahvatila euforija i igrali smo sve bolje i bolje. Nakon teške povrede koju sam doživio, teško mi je bilo gledati kako se sve raspada. Veoma me nerviralo to", rekao je Ibišević koji je ukupno postigao 54 gola u 135 utakmica za Hoffenheim od 2007. do 2012. godine.

Potom je prešao u Stuttgart, gdje je postigao 47 golova u 111 utakmica, a od 2015. je u Herthi, gdje je do sada u 47 mečeva protivničku mrežu zatresao 22 puta, a berlinska ekipa je trenutno na trećem mejstu iza Bayerna i Leipziga (33) sa 27 bodova.

Zanimljivo, Ibišević je postizao golove svim ekipama koje se takmiče u Bundesligi ove sezone osim jednoj. Naravno, riječ je o Leipzigu protiv kojeg nikada nije igrao.