Nogomet
22

"I Tirana i Marakana": U petak na parketu dvorane "Ramiz Salčin" Baždarević, Bolić, Baljić, Slišković...

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru manifestacije pod nazivom "I Tirana i Marakana" u petak će biti organizovana revijalna utakmica u dvorani "Ramiz Salčin" na kojoj će nastupiti igrači koji su nosili dres nogometne reprezentacije BiH u prvim službenim mečevima, a potom će biti upriličena i svečana večera.

Na današnjoj konferenciji za medije javnosti su se obratili generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković, nekadašnji selektor Fuad Muzurović, nekadašnji igrač Mehmed Baždarević, novinar Fuad Krvavac koji je uz reprezentaciju od samih početaka, te Emir Delić, predsjednik Udruženja sportskih novinara FBiH, koje je i pokrenulo ovu inicijativu.

"Svi znamo da je prva zvanična utakmica naše reprezentacije bila u Tirani u novembru 1995. godine, a Marakana je simbol Brazila gdje smo odigrali susret protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine. Također, u Manausu smo odigrali susret protiv Brazila prije 20 godina 18. decembra 1996. godine i to je također historijska utakmica za nas jer smo prvi put igrali na drugom kontinentu. Želimo da ovom manifestacijom podsjetimo na početke reprezentacije, kada je stvaran i Savez kada smo bili 197. na rang-listi, danas smo 27., a bili smo i na 13. mjestu. Ovo je prilika da se podsjetimo na te dane i da na djelu vidimo većinu asova koji su igrali u to vrijeme na sutrašnjoj utakmici koja će biti odigrana u 18 sati u dvorani 'Ramiz Salčin' na Mojmilu", rekao je generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković.

Na susretu će igrati: Mehmed Baždarević, Elvir Bolić, Elvir Baljić, Blaž Slišković, Muhamed Konjić, Vlatko Glavaš, Vedad Musić, Nermin Šabić, Bakir Beširević, Mirza Varešanović, Admir Smajić, Nudžein Geca, Almir Turković, Senad Repuh, Senad Brkić, Pavo Dadić, Esmir Džafić, Said Fazlagić, Amir Osmanović, Sead Osmić, Samir Šabanović, Asim Hrnjić i Enes Demirović.

Hasan Salihamidžić, Meho Kodro, Edin Mujčin i Fahrudin Omerović su izrazili žaljenje što zbog obaveza nisu mogli doći, ali su obećali doći prvom sljedećom prilikom kada budemo organizovali nešto slično.

Selektor Muzurović će formirati dva tima i igrat će "Plavi" protiv "Bijelih", a selektor druge ekipe bit će Mišo Smajlović.

"Ovaj spisak me je asocirao na okupljanje u Zagrebu gdje je došlo samo devet igrača. Morali smo igrati jednu utakmicu kako bismo bili uvršteni na spisak ekipa koje će biti u žrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1998. godine. Trebali smo 1994. godine igrati protiv Hrvatske, ali je taj susret odgođen iz političkih razloga, a onda nam je Albanija izašla u susret. Izgubili smo 2:0, ali smo dobili priliku da se takmičimo u kvalifikacijama za SP. Hvala svima koji su doprinijeli da se utakmica odigra", rekao je Fuad Muzurović, tadašnji selektor reprezentacije BiH.

"Sretan sam da sam dio ovog svega i historije našeg nogometa. Svi znamo šta je bilo u tim godinama i kakav je težak period bio. Volio bih da još uvijek mogu biti igrač s obzirom da znam s kakvim igračima raspolaže sadašnja reprezentacija. Svi oni koji nemaju prošlost ne mogu imati ni budućnost, a mi je imamo lijepu i možemo biti ponosni na sve one koji su u nju ugradili dio svog igračkog i ljudskog kvaliteta da bi ona bila ono što je danas", rekao je Mehmed Baždarević, tadašnji igrač Ljiljana i aktuelni selektor Zmajeva.

"Nisam igrao, ali sam bio uz njih. Kad smo saznali da reprezentacija igra u Albaniji, mi novinari smo pokušali saznati gdje, šta, kako... Tada nije bilo telefona u Sarajevu, ali uspio sam sa kolegom Jasminkom Mržljakom dobiti izvještaj iz Albanije preko radio-amatera iz Podgorice. Što se tiče puta u Brazil, krenuli smo ispred razrušenog hotela "Evropa" 12. decembra i putovali smo 13 dana. Ekipa je krenula sa 12 igrača, u Amsterdamu se priključio Edin Ramčić, te nismo znali šta nas čeka u Brazilu. Uspjeli smo stići i odigrati susret", kaže novinar Fuad Krvavac koji je pratio reprezentaciju u njenim počecima.

"Ideja ove manifestacije potekla je od kolege Sinana Sinanovića, s obzirom da se bliži 20. godišnjica odigravanja susret Brazil - BiH. Predložili smo NS BiH odigravanje ove revijalne utakmice i, ono što je važnije, organizovanje svečane večere na kojoj bi se okupili, ne samo igrači i selektori, već i ljudi koji su u to teško vrijeme stvarali reprezentaciju. Zahvaljujem se Savezu jer je prihvatio našu ideju", rekao je Emir Delić, predsjednik Udruženja sportskih novinara FBiH.

Utakmica u dvorani "Ramiz Salčin" ima humanitarni karakter i prihod ulaznica od 5 KM NS BiH će uplatiti na račun Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" Sarajevo.