|

I St. Louis ima svoj FK Sarajevo: Osnovan FC Bordo

I St. Louis ima svoj FK Sarajevo: Osnovan FC Bordo
7
Piše: J. H.
21.11.2013. u 20:20
102
komentara
7

dijeljenja
I St. Louis ima svoj FK Sarajevo: Osnovan FC Bordo Grb ekipe FC Bordo
U američkom gradu St. Louisu nedavno je osnovan nogometni klub FC Bordo. Od naredne godine takmičit će se su NPSL ligi, četvrtom razredu američkog nogometa.
Nogomet je u ovom američkom gradu posljednjih godina postao veoma popularan. Stadion Busch, koji pripada tamošnjem bejzbol timu Cardinals, sve češće je mjesto susreta velikana evropskog klupskog nogometa, ali i nogometnih reprezentacija. Posljednji u nizu tih susreta bio je onaj između Zmajeva i Gaučosa.

"Klub je osnovan sredinom augusta, čime smo ostvarili dugogodišnji san. Svi upućeni Amerikanci su nas upozoravali da je to gubljenje vremena i novca jer profit u nogometu ne postoji", kaže na početku razgovora za Klix.ba Sanjin Žigić, generalni direktor kluba.

Naš sagovornik dodaje da je zbog svega navedenog osnivanje nogometnog kluba bilo još veći izazov.

"Vjerujemo u ovaj projekt i njegov uspjeh. Interes za najvažniju sporednu stvar na svijetu je velik, pogotovo za naš narod, i zašto onda ne pokušati napraviti jedan lijep korak za stvaranje simbola ovoga grada, kao i našeg naroda u ovome gradu. Ako Boston može imati Celtic u NBA-u, St. Louis u budućnosti treba imati Bordo u MLS-u", pojašnjava Žigić.

Nije slučajnost što grb FC Bordo neodoljivo podsjeća na grb velikana sa Koševa. Sportski direktor novoosnovanog kluba iz St. Louisa kaže da je FK Sarajevo za Bosance u St. Louisu simbol bh. nogometa.

"Ovo nije argument protiv Želje, Veleža, Čelika, Slobode ili Borca. Činjenica je da je klub sa Koševa slavan i ima lako prepoznatljivu i unikatnu boju. Kad spomenete riječ bordo zna se o kome se radi", kaže Žigić.

Vuk je simbol kluba FC Bordo Vuk je simbol kluba FC Bordo


Prema američkoj sportskoj tradiciji, mnogo timova, bez obzira na to o kojem se sportu radi, u svom grbu ili imenu imaju neku životinju pa tako i FC Bordo.

"Mi smo se odlučili za vuka, jer je jedna od najrasprostranjenijih životinja u BiH, a korišten je i kao simbol Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu", pojašnjava naš sagovornik.

Igrački kadar kluba još uvijek nije popunjen, ali zainteresovanih ima mnogo. Moguće je da će već naredne godine u FC Bordo igrati neki profesionalni nogometaši, kao i jedan reprezentativac iz Afrike.

"Rang u koji ulazimo je NPSL, odnosno četvrti nivo američke nogometne piramide. Kroz takmičenje u ovoj ligi, uz moguće osvajanje grupe u kojoj se budemo takmičili, imamo priliku za igranje u US Open Cupu, što je najstarije i najslavnije takmičenje u profesionalnom nogometu u SAD-u. Cilj je da forsiramo utakmice sa MLS timovima i na taj način pružimo našim igračima priliku za olakšano pronalaženje profesionalnog angažmana, kao i priliku za ljubitelje ovog sporta da gledaju profesionalne timove u svom gradu", priča nam Žigić.

Pored Žigića na mjestu generalnog direktora, Boban Simović obnaša funkciju sportskog direktora, dok je šef Stručnog štaba Izet Subašić.
Prijavi grešku


Komentari (102)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...