{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


I Sarajevo je nekada imalo svoj Hajduk, uspješni multinacionalni klub

Piše: Edin Isanović/Klix.ba
4.1.2014. u 11:00
47
71
I Sarajevo je nekada imalo svoj Hajduk, uspješni multinacionalni klub
47
Davne 1912. godine u gradu na Miljacki osnovan je Radnički sportski klub Hajduk. Svoje nogometne utakmice igrali su na Skenderiji. Takmičili su se u najjačim ligama tadašnje Jugoslavije. Hajduk je u to vrijeme imao izuzetno jaku ekipu.
Hajduk na proslavi 25 godina postojanja (Foto: Historijski muzej BiH)
Hajduk na proslavi 25 godina postojanja (Foto: Historijski muzej BiH)


Klub se ugasio nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, mnogim građanima glavnog grada BiH nije poznata činjenica da je i Sarajevo nekada imalo svoj Hajduk.

Kako smo uspjeli saznati nastupali su u crvenim dresovima. Nekadašnji nogometaš FK Sarajeva Ibro Biogradlić, jedan je od rijetkih koji se toga sjeća. Djetinjstvo je proveo na Skenderiji. Kaže da se prisjeća pojedinih utakmica ovog kluba.

Igrači Hajduka na Skenderiji 1939.godine (Foto: Historijski muzej BiH)
Igrači Hajduka na Skenderiji 1939.godine (Foto: Historijski muzej BiH)


"Nastupali su u crvenim dresovima. Kada sam ja počeo igrati nogomet nije postojao Hajduk koji se takmičio u staroj Jugoslaviji. Gledajući šta smo naslijedili, odnosno po dresovima i ostalom, mislim da je FK Sarajevo dosta toga uzelo od Hajduka. Vjerujem da i sada u vitrinama tima sa Koševa ima pehara na kojima piše ime ovog kluba“, kaže za Klix.ba Biogradlić.

Dodaje kako je to bio jedan od najstarijih bh. klubova. Naglašava da je Hajduk igrao prvu ligu, između ostalih, zajedno sa Slavijom, Đerzelezom, Slogom i Saškom.

Foto: Historijski muzej BiH
Foto: Historijski muzej BiH
"Hajduk je bio imao dobar tim, ali je jedan od jačih klubova u to vrijeme bila Slavija. Nisam ih zapamtio kao igrač, ali znam da su bili izuzetno jaki. Imali su igralište negdje kod Poljoprivrednog fakulteta. Hajduk je svoje utakmice igrao na stadionu na Skenderiji. Oni su bili radnički klub koji je zaista imao mnogo dobrih igrača. Bili su multinacionalni tim, nije se gledalo ko je ko. Kao dijete sam posmatrao njihove mečeve. Samo su me tarabe dijelile od igrališta, tako da sam na tom mjestu i počeo karijeru. Bilo je više klubova u Sarajevu koji su tada bili vjerski podijeljeni, a pamti se da je Hajduk bio multinacionalni klub“, zaključio je Biogradlić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: