Evropsko prvenstvo
213

Huseinbašić upisao zvanični nastup za Njemačku i zatvorio vrata nastupa za BiH

H. H.
Denis Huseinbašić (Foto: Instagram)
Denis Huseinbašić (Foto: Instagram)
Potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine Denis Huseinbašić (21) je debitovao za mladu selekciju Njemačke u zvaničnoj utakmici Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine koje se održava u Gruziji.

Huseinbašić se našao u početnom sastavu Njemačke protiv Izraela, te je tako najvjerovatnije ugašena i posljednja nada da bi u budućnosti mogao zaigrati za BiH.

Na ruku nam ne ide ni FIFA pravilo, koje je usvojeno u septembru 2020. godine, a prema kojem igrač ne može promijeniti nogometno državljansvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu, te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

"Hoće za Njemačku. Na kraju se odlučio. Pričao je s menadžerom. Ni on, hajmo reći, ne može to razumjeti, bar je tako rek'o, ali on hoće za Njemačku", istakao je Zvjezdan Misimović za Sportsport.ba prije nekoliko sedmica.

Nogometaš Kolna početkom jula puni 22 godine i ukoliko se plasira u završnicu s Njemačkom, to će vjerovatno biti i definitivna potvrda da više nema pravo nastupa za Zmajeve.

Inače, utakmica između Njemačke i Izraela završena je rezultatom 1:1, a Huseinbašić je na terenu proveo 72 minute.