Ostaje u Bundesligi
17

Huseinbašić blizu prelaska u peterostrukog prvaka Njemačke, u igri cifra od pet miliona eura

D. P.
Huseinbašić nastupa za mlade Nijemce, ali još uvijek se može predomisliti (Foto: EPA-EFE)
Huseinbašić nastupa za mlade Nijemce, ali još uvijek se može predomisliti (Foto: EPA-EFE)
Još uvijek potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine Denis Huseinbašić nalazi se nadomak transfera koji bi mu mogao donijeti šansu za još bolji razvoj karijere.

Huseinbašić (22), koji je prošle sezone debitovao u Bundesligi za Koeln i tu nastupio u 24 utakmice na kojima je postigao četiri gola, nalazi se nadomak transfera u njemački Stuttgart.

Peterostruki prvak Njemačke, koji je to zadnji put bio 2007. godine, već je ostvario kontakte s Koelnom o mogućem transferu Huseinbašića, čime bi se mladom igraču otvorila šansa za dodatne minute na terenu.

Stuttgart se u posljednji moment prošle sezone spasio ispadanja iz Bundeslige. Učinili su to u play-outu protiv HSV-a te su u dvije utakmice slavili te tako izborili opstanak. Da im se to ne bi ponavljalo ove sezone, žele dodatno ojačati svoj tim, a prvi kontakti za dovođenje Huseinbašića već su ostvareni.

Lokalni njemački mediji, koji su odlično upućeni u dešavanja u lokalnim klubovima, kao što je u ovom slučaju Stuttgart, navode kako im je iz Huseinbašićevog menadžerskog tima potvrđeno da su pregovori u toku, ali da još uvijek nisu u završnoj fazi.

Iako nema daljih informacija, govori se o eventualnoj cifri od pet miliona eura, koliko je procijenjena vrijednost igrača. Huseinbašić ima ugovor s Koelnom do ljeta 2024. godine.

Iako se činilo da će ovaj ofanzivni veznjak biti izgubljen za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, to nije slučaj jer za mladu selekciju Njemačke nije zaigrao nakon što je napunio 22 godine, tako da i dalje postoji mogućnost igranja za Zmajeve.

Ukoliko to želi, UEFA ne bi pravila administrativne probleme za promjenu sportskog državljanstva i mogao bi igrati za BiH u budućnosti.