Trenerica SFK 2000
25

Hurem ponosna na odlazak Milinković u Inter: Ona je dokaz da smo najbolje okruženje za razvoj igračica

E. B.
Samira Hurem i Marija Ana Milinković (Foto: SFK 2000)
Samira Hurem i Marija Ana Milinković (Foto: SFK 2000)
Marija Ana Milinković je stekla punu igračku afirmaciju u SFK 2000, a sada je potpisom za veliki Inter napravila veliki iskorak u svojoj karijeri.
SFK 2000 Sarajevo još jednom je potvrdio svoju ulogu kada je u pitanju razvoj mladih igračica, a trenerica Samira Hurem osvrnula se na ovaj transfer, koji je svakako pomjerio granice kada je u pitanju ženski nogomet u BiH i regionu.

"Ona je igračica koja pravi razliku na terenu. Njene fizičke sposobnosti i smisao za igru pravile su razliku nad vršnjakinjama. Njena igra u našem timu biti će teško nadoknadiva u ovom momentu, ali kako smo radili s njom da bi stigla do ove razine kvaliteta, tako će njeno mjesto dobiti nova mlada igračica, kako bi nastavili naš razvojni proces", rekla je Hurem, dodavši:

"Transfer Marije je potvrda kvalitetnog rada u SFK 2000 Sarajevo. Sigurno naš klub predstavlja najbolje okruženje za razvoj mladih igračica i promociju ženskog nogometa u BiH. Skrenuli smo pažnju velikih klubova na sebe i poslali snažnu poruku, da sve nogometašice iz regiona mogu imati šansu razvoja baš u našem klubu. SFK 2000 Sarajevo krasi ta disciplina, jasan model rada i vjerujem da ćemo u tom smjeru nastaviti", poručila je Hurem.

Hurem je otkrila kako je zapravo tekao proces skautiranja Milinković prije nekoliko godina te u čemu ona vidi razloge uspjeha SFK 2000 Sarajevo.

"Naš skauting tim prati sve mlade igračice koje treniraju sa dječacima. Pratimo njihov razvoj kroz određeni vremenski period i kada skrenu pažnju na sebe, odlučimo se da ih priključimo našem klubu i radu. Marija je došla sa 12 godina u SFK, nakon što je trenirala sa dječacima i priključila se odmah kadetskom timu. Pokazala je na početku da posjeduje talenat. Prava odluka je njen dolazak u seniorski tim.

Dobila je mogućnost da igra s najboljim igračicama koje naša država ima. Osigurali smo njoj i drugim igračicama najbolje uvjete, a sve to ne bismo mogle same i veliku zahvalnost dugujemo FK Sarajevo i podršci predsjednika FK Sarajevo Ismira Mirvića. Materijalni uvjeti i infrastruktura neophodni su za razvoj, a mi to imamo sigurno najbolje na ovim prostorima. Ako želite biti najbolji, morate imati mogućnost da najbolje i ponudite igračicama. Uz podršku FK Sarajevo i predsjednika Mrvića, kontinuirano podršku i povjerenje Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te podršku lokalne zajednice i sponzora kluba, mi smo uspjele i mi to možemo", rekla je Hurem.

Na kraju razgovora, trofejna trenerica je imala posebnu poruku za svoju, već sada, bivšu nogometašicu.

"Marija Ana Milinković je ambasador SFK 2000 Sarajevo, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ova karakterna igračica sigurno posjeduje kvalitete koje bi poželio svaki trener u svom timu. Marija je inspiracija za nove, mlade nogometašice, jer njena skromnost i odgovornost kada su se spojili sa napornim radom, rezultirali su ostvarivanjem nogometnih snova", zaključila je Hurem.