Krvavi vikend iza nas
0

Huligani u centru pažnje, čeka se potez Komiteta za normalizaciju

Piše: J. H.
Iza nas je šesto kolo BH Telecom Premijer lige BiH, koje su ponovo obilježili huligani pojedinih timova. Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza BiH donijet će odluke na sastanku koji će biti održan ove sedmice.

Protekli vikend je jedan od onih koji će ostati upisani crnim slovima u historiji Premijer lige BiH. Nažalost, huligani su ponovo u prvom planu. Nakon što je Komitet za normalizaciju NS BiH zabranio pa ponovo odobrio navijačima da putuju na gostujuće utakmice svojih timova, počeli su i neredi.

Prvo je veća grupa navijača Željezničara neorganizovano stigla u subotu u Mostar i demolirala Ultras pub u kojem se okupljaju navijači Zrinjskog. U trenucima napada u pubu su bile dvije ili tri osobe. Uslijedila je policijska intervencija nakon koje su navijači Željezničara izolovani na autobuskoj stanici.

Potom je uslijedio i drugi incident u ulici Bulevar, gdje su najvjerovatnije navijači Zrinjskog demolirali drugi lokal i polupali stakla na jednoj prodavnici. Uhapšeno je ukupno 38 navijača, koji će biti procesuirani, ostalim navijačima koji su trebali organizovanim prijevozom stići u Mostar na utakmicu između Zrinjskog i Željezničara, dolazak je zabranjen, a kao razlog je navedena eskalacija sukoba u ovom gradu.

Nakon ovog incidenta, navijači Borca su pri povratku iz Zenice, gdje je njihova ekipa odmjerila snage sa Čelikom, demolirali dva putnička vagona Željeznica RS-a i hrvatskih Željeznica.

Zaključak huliganskog vikenda desio se sinoć kada je kombi, u kojem se nalazilo devet navijača FK Slavija iz Istočnog Sarajeva, napadnut i zapaljen na magistralnom putu M-17 između Salakovca i Bijele, sjeverno od Mostara. Navijači su se vraćali sa gostovanja njihovog tima u Gabeli. U napadu je povrijeđen vozač kombija, dok su ostali putnici prošli bez povreda.

U Komitetu za normalizaciju NS BiH svjesni su svega što se dešavalo van nogometnih terena i spremni su poduzeti korake u cilju suzbijanja ovakvih stvari.

"Ja ću, kao i svi mi, sačekati do sutra i vidjeti analize i izvještaje službenih osoba, policija i svih ostalih struktura zaduženih za taj dio. Vidjet ćemo šta piše u izvještajima i kako dalje", kazao je za portal Klix.ba potpredsjednik Komiteta za normalizaciju Dino Begić.

Prema njegovim riječima, na sastanku, koji bi se trebao održati ove sedmice, Komitet za normalizaciju će razmotriti koje mjere treba uvesti da bi one dale rezultate.