Kup UEFA
0

HSV i Werder četiri puta u tri sedmice

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Njemački i ukrajinski predstavnik sučelit će se u finalu Kupa UEFA, s jedne strane HSV ili Werder, a s druge strane Dinamo ili Šahtar.

Werder se vratio u polufinale europskog kupa nakon dvije godine, kijevski Dinamo nakon deset, a Hamburgeru je za taj podvig bilo potrebno više od četvrt vijeka.

No, i takav je bolji od Šahtara, koji će za dvije sedmice odigrati svoje prvo evropsko polufinale.

Hamburger i njihovi sjevernjački susjedi iz Bremena vrlo će se dobro upoznati u idućih mjesec dana. Ova dva kluba dvaput će razigravati u Kupu UEFA, jednom u polufinalu njemačkog kupa i jednom u 31. kolu Bundeslige, sve u razmaku manjem od tri sedmice.

S neriješenim (3-3) u Udinama, Werder se probio u svoje peto evropsko polufinale, a četvrto u Kupu UEFA. Dok je ono jedno polufinale Kupa kupova, 1992., odradio s uspjehom protiv Cluba Bruggea i potom osvojio pokal protiv Monaca, u svim je ostalim nastupima među najbolja četiri pretrpio poraze. Prvi puta je pokleknuo pred Bayerom iz Leverkusena 1988. (0-1 i 0-0), zatim 1990. pred Fiorentinom (1-1 i 0-0), da bi ga 2007. porazio Espanyol (0-3 i 1-2).

HSV je zlatnu eru proživio između 1968. i 1983., kad je nastupio u pet finala raznih euro-kupova, a 1977. i 1983. se okitio krunama u Kupu kupova odnosno Kupa prvaka. Kijevski Dinamo, koji je upravo pregazio Paris SG, dobro zna što je život u evropskom vrhu, a velike je momčadi imao u svakom od zadnja četiri desetljeća:

U sedamdesetima je predvođen Blohinom, Burjakom i Konjkovim osvojio Kup kupova i Superkup te igrao u polufinalu Kupa prvaka; osamdesetih je ponovio trijumf u Kupu kupova na krilima Belanova, Zavarova, Besonova i još jednom Blohina.

Prije tačno deset sezona Ševčenko, Rebrov i Kosovski doveli su Dinamo do polufinala Lige prvaka, u kojemu su tijesno i nesretno ispali od Bayerna (3-3 i 0-1). Po neslužbenom kalendaru, kucnuo je čas za četvrtu zlatnu generaciju, koja će put do novog finala tražiti u dvoboju s vječnim rivalom Šahtarom, s kojim u zadnjem desetljeću dijeli domaće naslove.

Šahtar je nakon mnogih pokušaja i pogrešaka našao pobjedničku formulu i stupio u evropsku kremu, priželjkujući da 2009. ponovi ono što je 2008. izveo petrogradski Zenit.