Nezadovoljni suđenjem
186

HŠK Posušje: Bojimo se pomisliti na Grbićev scenarij da nije bilo TV prijenosa

D. P.
U Posušju spremni poduzeti i naredne korake (Foto: HŠK Posušje)
U Posušju spremni poduzeti i naredne korake (Foto: HŠK Posušje)
HŠK Posušje se oglasio saopštenjem za javnost u kojem se iskazuje nezadovoljstvo suđenjem arbitra Zorana Grbića u duelu četvrtog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Borca.
Nogometaši Posušja napravili su veliko iznenađenje za vikend savladavši aktuelnog prvaka BiH, ekipu Borca. Ipak, nakon meča iskazali su nezadovoljstvo suđenjem glavnog arbitra Zorana Grbića.

Tekst saopštenja prenosimo u cijelosti:

"Poštovani, ovim putem upućujemo prigovor na skandalozno suđenje arbitra Zorana Grbića(Prijedor), kao i njegovih pomoćnika na nogometnoj utakmici koju su 8. augusta na Mokrom Docu odigrali HŠK Posušje i FK Borac Banja Luka u sklopu 4. kola m:tel Premijer lige BiH. Smatramo da je sudac Zoran Grbić od samog početka pokušavao utakmicu usmjeriti na stranu gostujuće ekipe dodijelivši čak pet žutih i jedan crveni karton u prvih 45 minuta utakmice što je izazvalo revolt i negodovanje publike. Njegovo pristrano suđenje može se jasno vidjeti na snimcima budući da je direktan prijenos utakmice bio na TV-u, a bojimo se i pomisliti na scenarij koji bi nam dotični izrežirao da utakmica nije bila u direktnom prijenosu", navodi se u saopštenju kluba.

Iz HŠK Posušje su naglasili kako je tokom cijele utakmice Grbić, na asistenciju svojih pomoćnika, dosuđivao nepostojeće ofsajd pozicije na štetu domaćina.

"Također, želimo istaknuti i nekoliko nepostojećih ofsajd pozicija na štetu domaće ekipe, te nastavak kartoniranja u utakmici bez ozbiljnog prekršaja od strane domaćina, zbog čega se ne možemo oteti dojmu da nas je uz ovu utakmicu želio oslabiti i za nadolazeće susrete kroz suspenzije kartonima. Sve navedeno nas navodi na razmišljanje ima li smisla nastavak takmičenja u m:tel Premijer ligi BiH koje smo uz ogroman trud i ulaganja izborili nakon 12 godina. Smatramo da ovakve anomalije u nogometu u najmanju ruku ne pridonose dobrobiti i razvoju nogometa u Bosni i Hercegovini te vas stoga pozivamo sve da pregledate snimke utakmice, odnosno dijelove u kojima sudija Grbić donosi sporne odluke te nakon razmatranja poduzmete odgovarajuće mjere u skladu s vašim ovlastima. Na kraju, poručujemo da Upravni odbor kluba sigurno neće dopustiti omalovažavanje HŠK Posušje. Spremni smo iskoristiti sve mehanizme kako bismo zaštitili naš klub od daljeg ponižavanja. Ako institucije Nogometnog saveza BiH ostanu “gluhe“ na naše negodovanje, naš klub spreman je poduzeti sljedeće korake kako bi zaštitili integritet HŠK Posušje i bh. nogometa", zaključuje novi bh. premijerligaš.

Uprkos takvim optužbama iz Posušja, domaćin je uspio nanijeti Borcu prvi poraz u novoj sezoni u domaćem šampionatu.