Nogomet
12

Hrvatskoj minimalna pobjeda nad Finskom, Gruziji bod u Velsu, Ukrajina bolja od Kosova

Piše: O. T.
Detalj sa susreta Finske i Hrvatske (Foto: AFP)
Detalj sa susreta Finske i Hrvatske (Foto: AFP)
Utakmicama u grupama D, G i I počelo je 3. kolo evropskog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U terminu od 18 sati odigrane su četiri utakmice.

Grupa D

Vels - Gruzija 1:1

Vels je na domaćem terenu u Cardiffu remizirao sa Gruzijom (1:1). Nakon ubjedljive pobjede nad Moldavijom (4:0) te gostujućeg remija sa Austrijom (2:2), Vels je razočarao i dozvolio gostima da dođu do svog prvog boda u kvalifikacijama.

Sve je nagovještavalo laganu pobjedu Velsa nakon što je Bale u 10. minuti zatresao mrežu gostiju, ali nakon toga Velšani nisu pronalazili put do mreže gostujućeg gola. Gruzija je iskoristila takvu okolnost i golom Okriašvilija stigla do izjednačenja u 57. minuti te do kraja održala taj rezultat.

Kao najveći razlog razočarenja Velsa u ovom meču, navijači otočke zemlje smatraju izostanak dva najbolja vezna igrača ove zemlje Aarona Ramseyja i Joea Allena koji su povrijeđeni.

Grupa G

Izrael - Lihtenštajn 2:1

Izrael je na Teddy stadionu u Jerusalemu savladao Lihtenštajn sa 2:1. Očekivao se ubjedljiviji rezultat, ali Izraelci nisu uspjeli u tome iako su dominirali terenom.

Oba gola za domaćina postigao je Hemed (4' i 16'), dok je jedini gol za goste i za konačnih 2:1 postigao Goppel u 49. minuti susreta.

Grupa I

Finska - Hrvatska 0:1

Hrvatska je u hladnom Tempereu slavila protiv Finske minimalnim rezultatom 1:0. Golgetersku formu nastavio je Mario Mandžukić koji je Vatrene predvodio kao kapiten. Napadač Juventusa do gola je stigao u 18. minuti kada je Kramarić uputio loptu prema golu, a Mandžukić skoro sa linije samo ubrzao kretnju lopte i "osigurao" pogodak koji je prvobitno pripisan Kramariću. Ovo je četvrti gol za Mandžukića u posljednje dvije utakmice za Hrvatsku.

Tim Ante Čačića sada ima sedam bodova nakon tri kvalifikaciona meča pri čemu je upisao gol-razliku 8:1.

Čačić u ovom meču nije mogao računati na povrijeđene Marka Pjacu, Vedrana Ćorluku, Dejana Lovrena, Ivana Rakitića i Luku Modrića, dok na drugoj strani nije bilo najboljeg igrača Romana Eremenka kojeg je UEFA, još uvijek iz neobrazloženih razloga, suspendovala na 30 dana.

Ukrajina - Kosovo 3:0

Ukraina je u Krakowu (Poljska) rezultatom 3:0 pobijedila Kosovo. Strijelci za tim Andrija Ševčenka bili su Rrahmani (31' autogol), Jermolenko (81') i Rotan (87')